Nedjelja, 29. rujna 2024.

Povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi u Đurđevcu održana javna akcija

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se svake druge subote u listopadu, a ovogodišnji slogan je “Suosjećajne zajednice – zajedno za palijativnu skrb”.

Kako bi se naglasila važnost cjelokupne lokalne zajednice u razvoju i pružanju palijativne skrbi ispred Gradske tržnice u Đurđevcu održana je javna akcija Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Udruge Dignitate.

– Naš mobilni palijativni tim radi godinu dana. Cilj nam je pružanje palijativne skrbi bolesnicima u njihovim kućama, odnosno da što duže ostanu kod svoje kuće i ako je moguće da tamo dočekaju posljednje dane – rekla je Marina Međimurec, koordinatorica palijativne skrbi pri Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Dodajmo da je palijativna skrb pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa smrtonosnom bolešću, kroz prevenciju i olakšanje patnje putem ranog prepoznavanja te besprijekorne procjene i suzbijanja boli i drugih problema – fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. Središnji cilj palijativne skrbi jest postizanje, podrška, očuvanje i poboljšavanje najbolje moguće kvalitete života.

Spomenimo i kako će se javna akcija u Koprivnici na Zrinskom trgu održati u subotu od 10 do 12 sati.

Tekst: Silvija Zidar

Slušaj uživo
zatvori