Subota, 27. travnja 2024.

Počinju druge Novigradske jesenske orguljaške večeri

U župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom i ove godine održat će se festival “Novigradske jesenske orguljaške večeri”.

Ovogodišnji festival sastojat će se od tri koncerta koji će se održati u razmacima od po dva tjedna počevši od ove subote, a nastavit će se 4. i 17. studenog.

Inspirirani zvucima obnovljenih orgulja te odličnog odaziva publike tijekom prošlogodišnjih festivalskih koncerata odlučeno je s ciljem popularizacije ovog vrijednog instrumenta kao i orguljaške glazbe nastaviti ovaj hvalevrijedan program.

Organizatori festivala ove godine su Turistička zajednica područja Središnja Podravina i Općina Novigrad Podravski dok je suorganizator festivala Župa Rastanka svetih apostola. Umjetnički ravnatelj festivala je Marko Đurakić koji je inače povjerenik za orgulje pri Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji i naslovni orguljaš katedrale u Bjelovaru.

Posebno treba istaknuti da će se koncerti održati na orguljama gradionice Gebrüder Rieger sagrađenima 1900. godine.

Festival počinje u subotu 21. listopada u 18 sati koncertom maestra Marka Đurakića i muškog zbora Sveti Marko Križevčanin iz Križevaca. Oni će izvesti 10-ak djela eminentnih skladatelja posebno odabranih za ovu priliku. Stoga sve pozivamo da dođu u Novigrad Podravski i uživaju u kvalitetnom umjetničkom programu.

Festival će se nastaviti u subotu 4. studenoga koncertom naslovnog orguljaša klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice te ovogodišnjeg pobjednika 62. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u kategoriji orgulje Dubravka Ćepulića Polgara. Treći i posljednji u nizu koncerata ovogodišnjeg festivala u petak 17. studenoga priredit će duo na orguljama i violini. Na orguljama će svirati Milan Hibšer, a na violini Krešimir Marmilić.

Dodajmo kako je ulaz na sve koncerte i ove godine slobodan čime se kulturni sadržaj što ga ovaj festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
zatvori