Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Ove godine više je prometnih nesreća, no do rujna smrtno stradalo manje sudionika, želja Županije je postaviti kamere za nadzor brzine i izvan naselja

U prostorijama Županijske uprave održana je sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju, potrebama i planovima.

U Službi ureda župana govore da je 53. sjednicu vodio predsjednik savjeta Stjepan Peršin, a prisustvovali su joj i koprivničko-križevački župan Darko Koren te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac.

Uvodno se okupljenima obratio župan koji je istaknuo kako je, uz sve aktivnosti koje se provode na prometnicama, važno pokrenuti inicijativu da se na kritičnim točkama uvedu dodatne mjere kako bi se još više poboljšala sigurnost i time se utjecalo na smanjenje prometnih nesreća.

– Iako se kamere za nadzor brzine uglavnom postavljaju na naseljenim mjestima zbog infrastrukture, potrebno je razmisliti o njihovom postavljanju i na otvorenim dionicama kako bi se utjecalo na smanjenje brzine vozača – naveli su u Službi ureda župana.

Izvor: kckzz.hr

Prema Korenovoj inicijativi članovi savjeta usvojili su tako zaključak u kojemu stoji kako je za poboljšanje stanja sigurnosti potrebno popisati crne točke na prometnicama te izraditi prijedlog reaktivnih mjera, kao i prijedlog proaktivnih mjera ustanova nadležnih za upravljanje cestama.

– Također je potrebno u dogovoru s predstavnicima jedinica lokalne samouprave vidjeti gdje se može utjecati na izvođenje manjih mjera u smislu postavljanja dodatnih kamera za nadzor brzine na kritičnim lokacijama. Cilj je napraviti generalni plan, predvidjeti mjere te osigurati potrebna sredstva – objasnili su.

Damir Jančijev iz Policijske uprave koprivničko-križevačke okupljenima je predstavio informacije o stanju sigurnosti u prometu za prvih osam mjeseci ove godine gdje je istaknuo povećanje broja prometnih nesreća i nesreća sa povrijeđenim osobama, ali i smanjenje broja nesreća sa smrtno stradalima, kao i onima uzrokovanim alkoholom. Dodao je kako je riječ o statistici koja je izrađena zaključno s kolovozom ove godine te kako smo u rujnu svjedočili prometnim nesrećama s najtežim posljedicama.

– Sljedeća točka dnevnog reda bile su informacije o radovima i projektima na državnim cestama i prijelazima koje je predstavio Davor Bobičanec iz Hrvatskih cesta, a što tiče osvrta na poboljšanje sigurnosti na cestama, istaknuo je kako je važno podići prometnu kulturu građana uz strogo pridržavanje prometnih pravila – dodali su u Županiji.

Izvor: kckzz.hr

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije Dragutin Guzalić govorio je o radovima na županijskim i lokalnim cestama te istaknuo kako se u okviru uspješno povučenih 3,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije uspijeva rekonstruirati 55 kilometara županijskih cesta, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

O prometno-preventivnim aktivnostima auto klubova govorili su pak Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac i Martina Švagelj Zidarić iz Auto moto kluba Križevci.

– Boris Dušić upozorio je na nepovoljnu situaciju da sve manje škola i školaraca sudjeluje u programu osposobljavanja za upravljanje biciklima što će imati negativni utjecaj na razvoj prometne kulture, kao i na poznavanje prometnih propisa kod sudionika u prometu – zaključili su.

Izvor: kckzz.hr
zatvori