Srijeda, 15. svibnja 2024.

Općina Peteranec ulaže u doseljavanje i zadržavanje mladih obitelji, načelnik Derdić: Sve ovo što gradimo i radimo je za naše buduće naraštaje

Općina Peteranec svojim mladim mještanima pruža razne programe pomoći kako bi ih zadržala u ovoj općini.

Načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić rekao nam je tako da je aktivan program pomoći za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

– Taj se financijski cenzus kreće od 2.700 do 5.500 eura, ovisno o vrijednosti nekretnine koja se kupuje, odnosno gradi. Ove smo godine u program uveli i dogradnju i nadogradnju, a za sljedeću godinu imamo u planu uvesti i pomoć mladim obiteljima oko određenih investicija na samim nekretninama – istaknuo je načelnik.

Dodajmo i da je spomenuta pomoć za stambeno zbrinjavanje otvorena do kraja studenog, a isplate će onda početi u prosincu. U prvih šest mjeseci ove godine Općina je zaprimila četiri zahtjeva, a do kraja ih se očekuje još toliko, otkrio je.

U Općini se, dakle, trude pomoći svim mladim obiteljima kako bi im pripomogli u stambenom zbrinjavanju, no to nije ključni faktor kako bi se neka mlada obitelj doselila ili zadržala u općini, mišljenja je Derdić.

– To je splet raznih okolnosti i potrebno je stvoriti preduvjete za život i ostanak neke mlade obitelji. Primjećujem da nemamo značajniji odljev ljudi s područja općine što me posebno veseli, a brojimo i sve veći broj gradnja kuća. Evo, imamo i značajnije uređenje općine što hortikulturnim uređenjem, što poticajnim sredstvima za uklanjanje starih i derutnih nekretnina; ove smo godine izdali već više od 16 naloga za rušenje, naravno uz suglasnost i dogovor s vlasnicima. Općina će nam na taj način ljepše izgledati, a zemljišta se onda puno bolje prodaju nego derutnija nekretnina gdje mlade obitelji tu vide dodatni trošak – objasnio je.

Dodao je i da je Peteranec zapravo prigradska općina koja nudi brojne mogućnosti.

– Upravo za ostanak mladih moramo stvoriti preduvjete jer sve ovo što gradimo i radimo je zapravo za naše buduće naraštaje – zaključio je Derdić.

zatvori