Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

OBRANA OD POPLAVA Uskoro počinju radovi na nasipima u Hlebinama i Goli, na one u Drnju i Torčecu dovezeno 4.000 kubika zemlje

Početkom studenog počet će radovi na nasipima u Hlebinama i Goli.

Rekao je to na današnjem sastanku u Županijskoj upravi direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo.

Napomenuo je da smo svi početkom kolovoza svjedočili vrlo ozbiljnoj situaciji koja je nastala izlijevanjem rijeke Drave iz svog korita.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom, općinama, službama na terenu i svim ostalim dionicima, uspjeli smo uspješno prebroditi krizu. Kroz naše aktivnosti gospodarskog i tehničkog održavanja te mjerama koje se odnose na preventivnu, redovnu i izvanrednu obranu od poplava kroz ovu smo godinu uložili značajna sredstva, a rebalansom proračuna smo dodatno osigurali i 300.000 eura za modernizaciju dionica nasipa na područjima općina Hlebine i Gola koje su u kolovozu bile pod značajnim opterećenjem. Radovi će na tim dionicama početi početkom studenog – kazo je Rezo.
Dodao je da se priprema i projektna dokumentacija za izgradnju nasipa u Drnju kako bi se riješilo pitanje desne obale Drave i “područja koje im je zadavalo probleme”.

Izvor: kckzz.hr

>> Tko je kriv za dvije katastrofalne poplave? Hrvatske vode izbjegle odgovor: Žurno pripremamo projekte i redovno ojačavamo nasipe

– Oformljen je stručni tim koji priprema idejno rješenje. Smatram da smo odradili dobar posao i poslali poruku zajedništva i ohrabrenja da se možemo nositi sa svim neprilikama – naglasio je Rezo.

Što se tiče aktivnosti na području Drnja koje je bilo jedno od kritičnih mjesta u obrani od poplave, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Bistra Josip Fuček je izvijestio kako su Hrvatske vode počele s izdizanjem i nivelacijom nasipa u mjestima Drnje i prema naselju Torčec te da je do sada na lokacije dovezeno više od 4.000 kubika zemlje kojom se povisio i učvrstio nasip.

– Uz to nastavlja se i s uređenjem kanala i retencijskih područja – uređuje se vodotok Gliboki od akumulacije Rasinja do željezničke pruge, izrađuje se projektna dokumentacija za uređenje akumulacije Rasinja, do kraja godine se planira sanacija nasipa Komatnica-Ledine te popravak obaloutvrde Repaš, a sve kako bi cijeli sustav bio spreman na buduće potencijalne nepogode – objasnio je Fuček.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren također smatra da je reakcija na poplavu bila maksimalno odgovorna i vrlo kvalitetna.

Izvor: kckzz.hr

– Spriječili smo puno veću štetu s obzirom na opasnost koja je prijetila. Iza nas je teško razdoblje, no ključno je okrenuti se prema naprijed i poduzeti sve što možemo kako bi spremni dočekali neke nove nepogode koje su kako vidimo, danas sve učestalije. Mnogo smo toga naučili iz nedavnih poplava, analizirali postojeće stanje i vjerujemo da će aktivnosti koje ste do sad poduzeli te one koje planirate kroz prevenciju, gospodarsko i tehničko održavanje na našem području smanjiti buduće ugroze – istaknuo je župan.
Spomenimo da je na sastanku naglašeno i kako su “Hrvatske vode tijekom ove godine kroz usluge održavanja voda na području Koprivničko-križevačke županije provele brojne aktivnosti za što je izdvojeno 1,26 milijuna eura bez PDV-a, što je za 56 posto povećanje vrijednosti radova u odnosu na prošlu godinu”.

Na sastanku se raspravljalo i o potrebi izgradnje rampi za plovila na rijeci Dravi, gdje je problematiku predstavio načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je kazao da zbog povećanog prometa na rijeci postoji potreba za izgradnjom pristupnih točki kako bi službe mogle lakše intervenirati u slučaju nezgoda. Predstavnici Hrvatskih voda potvrdili su da su rampe na Dravi nužne zbog sigurnosti građana te da će izgradnju uvrstiti u program i pripremu dokumentacije za iduću godinu.

Izvor: kckzz.hr
zatvori