Nedjelja, 7. srpnja 2024.

Naš Kocka dobro se snašao u Albaniji: Liga je zahtjevna, ljudi ovdje vatreno navijaju, a Tirana je puna zanimljivosti

Mateo Kocijan, mladi nogometaš rodom iz Sigeca koji nas je godinama oduševljavao na nogometnim travnjacima diljem Koprivničko-križevačke županije, a onda zaigrao i za Slaven Belupo, u inozemstvu je nastavio svoj nogometni put.

Naime, kako nam je to rekao i sam Kocijan, prije otprilike tri mjeseca preselio je u Albaniju gdje igra za klub Partizani, a dojmovi su dobri.

– Prošla su već gotovo tri mjeseca od mog dolaska u klub Partizani i dojmovi su zaista dobri, mislim da sam se dobro snašao i prilagodio u klubu, a vrlo brzo i zbližio sa svojim suigračima – poručio je i dodao da mu je transfer u ovaj klub dosadašnji najveći uspjeh u nogometnoj karijeri s obzirom na to da može igrati europske utakmice.

Zanimljivo, Kocijanov novi-stari trener bio je Zoran Zekić koji ga je trenirao i kada je igrao za Slaven Belupo, no igrom slučaja Zekić se ovih dana vratio u svoj Osijek. Kocijan o Zekiću pritom ima samo riječi hvale.

– Njegovo vodstvo kluba Partizani u vrijeme mog dolaska uvelike mi je olakšalo start u novom klubu, bio je to veliki plus za moj prvi internacionalni iskorak u karijeri – naveo je.

Kada je pak riječ o albanskoj ligi u kojoj je Partizani, Kocijan je mišljenja da je ona prilično zahtjevna, a za razliku od hrvatske, ponajviše je specifična po tome što nema vodeće četvorke, već su sve ekipe podjednake, ispričao nam je Kocijan.

– Nikad ne znaš što sljedeća utakmica nosi i nema lakog protivnika – naglasio je.

Albanija pritom, kao i Hrvatska, obožava ovaj sport.

– Definitivno se osjeti da Albanija živi za nogomet, posebno sada zbog prilike koja im se pruža u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo. Vidi se da prate i žive nogomet i da vatreno navijaju i slave pobjede svoje ekipe, baš kao i mi – usporedio je Kocijan.

Za kraj razgovora dao nam je i svoje viđenje Albanije kad su u pitanju hrana, priroda, kultura i tamošnji način života.

– Za Tiranu koju sam dosad najviše upoznao mogu reći da ima puno zanimljivosti i da se ulaže u daljnji razvoj te ne odskače od drugih velikih gradova. To se može vidjeti i po velikom broju turista koji ovdje dolaze. Ono što me možda iznenadilo je da ima puno ribljih restorana u glavnom gradu te da je prilično vruće; primjerice, sada je listopad, a temperature su i dalje oko 30 stupnjeva. Imao sam priliku posjetiti Sarande, grad na moru, koji me u velikoj mjeri podsjetio na neke od gradova na našoj obali. Što se tiče hrane ne bih rekao da se u većoj mjeri razlikuje od hrvatske, odnosno iako je u nekim stvarima malo drugačija, zaista je vrlo ukusna, a na to se nije teško priviknuti – zaključio je Kocijan.

Ustupio Mateo Kocijan.
Ustupio Mateo Kocijan.
Ustupio Mateo Kocijan.
Ustupio Mateo Kocijan.
zatvori