Utorak, 14. svibnja 2024.

Na području Drnja gradit će se linije obrane od poplave, iduće godine očekuje se završetak papirologije za glavni nasip desne obale Drave

Na području općine Drnje iduće će se godine graditi prva i druga linija obrane od poplava, a očekuje se i idejno rješenje za izgradnju glavnog nasipa desne obale rijeke Drave u dijelu gdje on trenutno ne postoji.

Zaključak je to radnog sastanaka vodstva Općine Drnje s Milanom Rezom, direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, i njegovim suradnicima, poručili su iz Općine.

Na sastanku se govorilo o dosad provedenim aktivnostima i budućim mjerama koje će se poduzeti nakon obrane od poplava koje su početkom kolovoza pogodile dio područja Koprivničko-križevačke županije, a u ovom slučaju konkretno općinu Drnje.

– Što se tiče aktivnosti na području općine Drnje koje je bilo jedno od kritičnih mjesta u obrani od poplave, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Bistra Josip Fuček je izvijestio kako su Hrvatske vode počele s izdizanjem i nivelacijom nasipa u mjestima Drnje i prema naselju Torčec te da je do sada na lokacije dovezeno više od 4.000 kubika zemlje kojom se povisio i učvrstio nasip. Uz to, nastavlja se i s uređenjem kanala i retencijskih područja – uređuje se vodotok Gliboki, sanirane su nerazvrstane ceste stradale u poplavi i odrađeno je još dosta manjih zahvata – naveli su u Općini Drnje.

>> OBRANA OD POPLAVA Uskoro počinju radovi na nasipima u Hlebinama i Goli, na one u Drnju i Torčecu dovezeno 4.000 kubika zemlje

Nakon još jedne analize cijele operacije obrane od poplave i zahvale svim akterima koji su branili Drnje, općinski načelnik Petar Dombaj je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Općine Drnje Goranom Kolarekom dao nekoliko prijedloga za iduću godinu koji su prihvaćeni od strane predstavnika Hrvatskih voda.

– Tako će u idućoj godini biti aktualna izgradnja prve i druge linije obrane od poplava u Botovu i Drnju kroz podizanje nasipa s ugrađenim propustima unutar javnih dobara pod upravljanjem općine, izgradnja oteretnog kanala Gliboki – Šoderica s regulacijskom branom te preostala korekcija i podizanje obale Glibokog u naseljenim dijelovima općine. Ono najbitnije je da smo pred finalnim dogovorom oko idejnog rješenja za izgradnju glavnog nasipa desne obale rijeke Drave u dijelu gdje on trenutno ne postoji, a to je prvenstveno područje općine Drnje, čime bi se riješio problem obrane od poplave za sve generacije koje dolaze. Vjerujemo da bi u idućoj godini mogli završiti složenu papirologiju koja je preduvjet za izvođenje radova – zaključili su.

Izvor: Općina Drnje (Facebook)
Izvor: Općina Drnje (Facebook)
zatvori