Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Marija Vladušić u Budimpešti otrčala svoj četvrti maraton: Prolazim kroz cilj, iskre mi suze radosnice, obuzima me ponos – ostvarila sam svoj san

Trenerica Atletskog kluba Koprivnica Marija Vladušić uspješno je otrčala maraton u Budimpešti.

Kako je to rekla i sama Vladušić, nakon što je već otrčala maratone u Zagrebu, Beču i Ljubljani, odlučila je trčati maraton i u Budimpešti.

Dvodnevni festival trčanja održavao se tako 14. i 15. listopada, a sudjelovalo je više od 30.000 trkača iz 96 zemalja. Događaj je počeo u subotu utrkama na 10 i pet kilometara uz nekoliko kraćih utrka za trkače svih uzrasta i sposobnosti, dok su u nedjelju na rasporedu bili maraton, štafeta na 42,2 te 30 kilometara, polumaraton i utrka od 14 kilometara. Vladušić je poručila da su tako ljubitelji trčanja mogli okušati u raznim utrkama, a ona je otrčala stazu od 42,2 kilometra.

– Sigurna sam da je svatko čuo za maraton. Neki smatraju da je to trčanje na 10 kilometara, neki znaju da ima veze s trčanjem, ali nisu sigurni o kojoj dionici se radi… Maraton je najduža trkača atletska disciplina pa se može smatrati krunom svakog trkača. Je li malo? Nije malo. Je li teško? Teško je. Je li izazovno? Jako je izazovno. Je li moguće? Sve je moguće – navela je.

Nastavila je da je ušla u startnu zonu, cupkala u mjestu na laganoj kiši i vjetru među tisućama trkača. Ritam glazbe prije samog starta još joj je više ubrzao puls, a neizvjesnost i uzbuđenje bili su sve veći.

– Fokus sam stavila na svoj glavni cilj: “Želim završiti utrku, rezultat mi danas nije važan.” i počeli smo; rijeka trkača potekla je ulicama Budimpešte. Uživala sam u trčanju uz Dunav i razgledavanje najljepših dijelova Budimpešte uz brojne bendove koji su stvarali fantastičnu atmosferu i publiku koja je bila velika podrška trkačima duž cijele staze. Moje tijelo istovremeno je uživalo, dok je s druge strane probijalo svoje granice i borilo se za ostvarenje postavljenog cilja. Prolazim kroz ciljnu liniju, u očima mi se iskre suze radosnice, obuzima me radost i ponos – ostvarila sam svoj san i svoj postavljeni cilj; istrčala sam četvrti maraton za četiri sata, 35 minuta i 40 sekundi – istaknula je Vladušić.

Zaključila je da si maraton uvijek “stavlja” kao usporedbu na život.

– On traje, pun je izazova, ali ako imamo postavljene ciljeve i strasti prema tome, u svom tempu možemo ostvariti sve što želimo – zaključila je.

Ustupio Atletski klub Koprivnica.
Ustupio Atletski klub Koprivnica.
Ustupio Atletski klub Koprivnica.
zatvori