Subota, 4. svibnja 2024.

Koprivnici titula najboljeg grada u Eco City kategoriji, Jakšić: Veliko hvala našim građanima i gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti ovoga ne bi ni bilo

Sjajne vijesti stižu u Koprivnicu, naš grad okitio se titulom najboljeg grada u Eco City kategoriji.

Iz koprivničke Gradske uprave poručuju da su ovogodišnji finalisti uz Koprivnicu bili i prošlogodišnji pobjednik Osijek, zatim Krk, Trogir i Vinkovci te da su to sve gradovi koji se najviše ističu svojim dobrim praksama, projektima i rješenjima na području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša.

Uime Grada Koprivnice nagradu je preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić koji je najprije zahvalio svom timu, svim suradnicama i suradnicima, svim ljudima koji rade u komunalnom segmentu i naglasio da bez njih i njihove inovacije ne bismo imali ovako dobre rezultate.

– Sve smo uspjeli realizirati bez prireza, bez ijednog eura iz Fonda za fiskalno izravnanje te uz jednu od najnižih cijena komunalne usluge u našoj zemlji. Najviše hvala našim građanima i našem gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo – rekao je prilikom preuzimanja nagrade Jakšić.

U Gradskoj upravi podsjećaju da je Koprivnici ovo bilo drugo finale zaredom, a 2018. godine osvojena je pobjednička titula.

– Koprivnica je jedan od četiri grada u zemlji koja je udio odvojeno sakupljenog komunalnog otpada podigla iznad 50 posto – prošle godine bili smo na stopi od 56 posto, a ove godine iznad 61 posto. Uz to, 100 posto kućanstava priključenih na javni sustav odvodnje je uključeno u pročišćavanje otpadnih voda. “Hrvatski Kopenhagen”, kako nas zovu zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja smo uveli puno prije svih ostalih hrvatskih gradova, ima čak tri strateška dokumenta na kojima temelji svoje projekte i mjere na području zaštite okoliša i prilagodbe, odnosno sprečavanja klimatskih promjena (SECAP-Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, Strategija razvoja grada Koprivnice do 2030., Plan gospodarenja otpadom grada Koprivnice 2018.-2023.) – objašnjavaju.

Ističu kako je Koprivnica među prvima u zemlji uvela car sharing sustav kroz koji Grad i povezana društva koriste pet potpuno električnih i dva hibridna vozila i dva potpuno električna mini autobusa za svakodnevno obavljanje besplatnog javnog prijevoza. Također, komunalno poduzeće koristi tri potpuno električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo. Na području grada Koprivnice na raspolaganju je 10 punionica za električna vozila.

– Još od 2014. godine Koprivnica ima sustav javnih bicikala „Bicko“ koji se sastoji od osam terminala te flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala, potpuno besplatnih za građane, a na području grada su 103 kilometra biciklističkih staza, što je 41 posto od ukupne dužine gradskih prometnica.

Kad je javna rasvjeta u pitanju, približno 30 posto javne rasvjete čini visoko energetski učinkovita LED rasvjeta, 60 posto čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, dok je 10 posto rasvjete starijih generacija. Od 2019. godine u rezidencijalnom dijelu grada uspostavili smo, prvi u Hrvatskoj, Living lab pametne rasvjete – testna polja na napredna i pametna rješenja u javnoj rasvjeti i pripadajućim sadržajima. Iz obnovljivih izbora energije, iz postrojenja kojima upravlja Grad, u ovoj godini će se, očekuje se, proizvesti 400.000 kWh energije – zaključili su.

Izvor: Grad Koprivnica
zatvori