Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Sprema se 16. Velika martinjska špelancija, Sočev: Posjetitelji će itekako uživati u raznim sortama i vrstama vina

Ljubitelji dobre kapljice ponovno dolaze na svoje; 16. po redu Velika martinjska špelancija – županijsko martinje održat će se 4. studenog u Koprivnici na Crnoj gori, u Restoranu Avalon.

Rekla je to na današnjoj najavnoj konferenciji ove manifestacije Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, i dodala da će u ovom velikom događaju sudjelovati 14 udruga vinara i 16 vinara s područja Koprivničko-križevačke županije. Posebni gosti stići će pak iz Vinarije Coner iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Sve će pritom početi u 18 sati kada je na rasporedu vinoda, dok će degustacija vina uslijediti u 19 sati, otkrila je Sočev.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Manifestacija i ove godine ima humanitarni karakter i sav prikupljeni iznos uplatit će se Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije. Prošle smo godine skupili 16.300 kuna i time nažalost nismo riješili sve probleme ove udruge, no ipak smo im pomogli. Donacija će na manifestaciji biti simbolična i iznosit će 10 eura, a svaki posjetitelj će dobiti svoju čašu i neograničenu degustaciju vina. S obzirom na to da imamo 16 vinara, mislim da će ljudi itekako uživati u raznim sortama i vrstama vina – naglasila je.

Konferenciji za medije prisustvovao je i Velimir Briški, predsjednik Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja Fran Galović te potpredsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, kazavši da su vinari spremni za manifestaciju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Udruge su se odazvale u maksimalnom broju, samo jedna se nije, no i ona ima svog razlog. Mislim da neće biti manjka vina i da ćete imati prilike vlastitim nepcima posvjedočiti da smo svake godine sve bolji i bolji te da se trudimo biti u rangu s drugim vinarima koji su dokazano jako dobri – poručio je Briški.

Miroslav Mačković, predsjednik Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, naveo je da članovi udruge od ove manifestacije imaju najveći benefit.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Donacijama uspijevamo zatvoriti neke rupe udruge i svaki euro možemo opravdati. Kristina me pitala jesmo li zadovoljni i rekli smo joj da jesmo, a još me više zadovoljava kad vas netko prozove i kaže vam da će napraviti “to i to”, to onda znači da dolazi iz srca i duše. Baš mi je drago da nas netko tako pozove i na taj način nam pomaže, onda nam je to jako drago – rekao je Mačković i pohvalio manifestaciju.

Najavna konferencija je održana u Vinariji Kostanjevec čijem je vlasniku Goranu Kostanjevcu drago zbog okupljanja baš na ovom mjestu.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Mi vinari s područja Koprivničko-križevačke županije dokazujemo da su vina iz našeg kraja “al pari” svim ostalim vinima u Hrvatskoj, regiji i šire. Dobivamo međunarodne nagrade i ostvarujemo vrlo dobre rezultate i na to smo ponosni. Uz fondove je danas nešto lakše ulagati u sektor vinarstva i to nam svima jako dobro dođe; treba to koristiti i razvijati vinarstvo u našem kraju da se vidi tradicija koja je kod nas prisutna. Svi u Podravini i Prigorju oduvijek imaju vinograde i tradicija postoji dugi niz godina – naglasio je.

Već smo spomenuli da će se ove godine na manifestaciji uspostaviti suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i tamošnjom Turističkom zajednicom pa je na konferenciji prisutne pozdravio Ante Galić ispred Vinarije Coner.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Nismo mogli odbiti poziv s obzirom na to da smo na međi Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Razlog za odaziv je i humanitarni dio manifestacije jer i na našoj razini nastojimo biti humanitarci. Dođite na manifestaciju i probajte vina s Bilogore pa da vidimo što možemo ponuditi – poručio je Galić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio je pak županijskoj Turističkoj zajednici i Županiji na zajedničkim naporima u ostvarivanju manifestacija. Samo tako se Podravina i Prigorje mogu brendirati kao zanimljiva turistička destinacija, mišljenja je.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U Podravini i Prigorju svi imaju vinograde i gorice, a jako me veseli da u zadnjem desetljeću imamo “fini” iskorak s našim vinarijama i pokazujemo da se i u Podravini mogu raditi vrhunska vina, ali i zapakirati se u proizvod koji je zanimljiv većem tržištu. Naravno da nam je posebno drago čuti da vinari prepoznaju naše napore, ali mislim da suradnjom Grada, Županije i ostalih jedinica lokalne samouprave, institucijalno i dalje možemo raditi iskorake jer imamo sjajne ljude, prirodne resurse i dovoljno znanja da osmislimo neke nove projekte. Napravili smo puno dobrih koraka, a imamo potencijal da dostignemo Međimurje koje je ponešto iznad nas – istaknuo je gradonačelnik i još spomenuo kako će ova manifestacija biti lijepi dodatak proslavi Dana grada Koprivnice.

Prisutnima se na kraju obratio koprivničko-križevački župan Darko Koren rekavši da značajan doprinos razvoju turizma na našem području daju upravo privatne inicijative kao što je Vinarija Kostanjevec koju smatra oglednim primjerom toga.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Činjenica je da je sve to lijepo, no naravno da je korištenje europskog novca preduvjet da bi se nešto tako napravilo. Takvi projekti nešto moraju i vraćati, moraju se isplatiti. Tu je puno uloge u nositeljima, a mi možemo sudjelovati na ovakve načine kroz razne promocije te djelatnosti. Mislim da smo u tom dijelu vinogradarstva sveukupno u zadnjih 15-ak godina napravili veliki iskorak, tome su doprinijele i udruge, jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice, pa i mi ovom Martinjskom špelancijom. Manifestacija se temelji na tradicionalnim regulama koje su poznate i izvan granica prostora Podravine i Prigorja jer svi znaju za naše štatute i regule koje se ovdje već tradicionalno stoljećima održavaju. To je mali doprinos grani ovog gospodarstva koje sigurno ima velik prostor za napredak, no puno je tu ulaganja i prepreka, nije lako ljudima koji se time bave jer to je i tvornica pod vedrim nebom s puno faktora koji ovise o uspjehu i konačnom rezultatu – zaključio je župan.

zatvori