Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO Uslugu rane razvojne podrške u Podravskom suncu nakon Grada Koprivnice sufinancira i ministarstvo

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce od 2020. godine pruža uslugu rane razvojne podrške, a sada će ta usluga biti dijelom financirana i od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kazala je tako ravnateljica Radmila Popović na konferenciji posvećenoj ulasku u mrežu socijalnih usluga.

– Dio usluga koji pružamo nam i dalje financira Grad Koprivnica, a od resornog ministarstva odobreno nam je 50 usluga rane razvojne podrške i 16 usluga stručne procjene. Naime, to su dva ugovora koja smo potpisali – pojasnila je te dodala kako je centar dobio i licencu za pružanje psihosocijalne podrške.

Također, ističe kako su realne potrebe velike te da postoji lista čekanja jer u cijeloj županiji nema slična usluga koja se pruža u nekoj obrazovnoj instituciji, dok trenutno 79 korisnika koristi uslugu rane razvojne podrške.

Snimio Valentino Štefanek.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je kako je tim Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce do sada ostvario brojne projekte, programe te napravio velike iskorake u onome što rade.

– Kao Gradu Koprivnici veliko nam je zadovoljstvo da se prepoznaje nešto što smo pokrenuli sami i da se prepoznaje ono što su naši ljudi ovdje na terenu uradili i pokazali. Ovo je dobra prilika za nove iskorake i nove usluge te za sve ono što očekujemo da bude u budućnosti kroz pružanje socijalnih usluga koje imamo na području grada – istaknuo je.

Dodao je kako pohvale dolaze i od strane korisnika centra te izrazio vlastito zadovoljstvo što je sve prepoznato i od strane resornog ministarstva.

– Kada je riječ o socijalnoj skrbi smatram da smo tu u posljednje tri ili četiri godine napravili ogromne iskorake te da se radi s više sredstava i da se može više pomoći. Također, paleta programa je raširena tako da pokriva u najvećem mogućem obliku sve potrebe  – zaključio je gradonačelnik.

Snimio Valentino Štefanek.

Voditeljica odjela socijalnih usluga Dunja Vargović kazala je da se u sklopu programa pružaju usluge stručne procjene i usluge koje se odvijaju kod primatelja te pružatelja usluga.

– Dijete kod nas prvo dolazi na stručnu procjenu gdje procjenjujemo treba li dolaziti kod nas, treba li samo praćenje ili kontinuirani rad. Nakon toga roditelji odlučuju trebamo li mi ići kod njih doma ili će dolaziti ovdje u centar – rekla je te napomenula kako se ipak veći broj korisnika odluči dolaziti u centar.

Većina korisnika dolazi jednom tjedno, a kako kaže Vargović, poanta cijele priče je da djeca u što ranijoj dobi dobiju podršku koja im je potrebna.

Snimio Valentino Štefanek.

Edukacijska rehabilitatorica Anja Holeček rekla je kako dolaze djeca s različitim teškoćama te s različitim potrebama za određenim stupnjem podrške.

– Naime, to su djeca s poremećajima iz spektra autizma, komunikacijskim poteškoćama te govorno-jezičnim poteškoćama. Nakon što obavimo procjenu onda zapravo određujemo i ciljeve rada. Želim naglasiti kako nije potrebno da dijete kod nas dođe s nekom dijagnozom jer za naš rad nije potrebna. Cilj je zapravo da ustanovimo od kuda dijete treba krenuti pa da ga u tom smjeru i pogurnemo – navodi.

Spomenimo kako je usluga potpuno besplatna za svu djecu s područja Grada Koprivnice te da je fokus rane razvojne podrške prevencija dijagnoze.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori