Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Učiteljica Antonella Fučkar: Iako je danas sve lakše i brže, ni jedna tehnologija ne može zamijeniti živu učiteljevu riječ

Svjetski je dan učitelja.

Obilježava se svake godine 5. listopada, a to je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva i da se kao takav i cijeni. Obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, a proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Da želi biti učiteljica, već u prvom razredu znala je i 31- godišnja Koprivničanka Antonella Fučkar, magistra primarnog obrazovanja, odnosno učiteljica razredne nastave koja danas radi u Osnovnoj školi Đuro Ester koju je i sama pohađala.

– Zadovoljstvo je vratiti se u školu u kojoj sam stekla prva znanja i životna iskustva. Sada imam drugačiju ulogu, više ne sjedim u školskim klupama već sam iza katedre pa je samim time izazovnije i zanimljivije. Osim u radu s učenicima lijepo je biti dio kolektiva škole u kojoj uspješno surađujem s kolegama, ravnateljicom i stručnom službom – rekla nam je na početku našeg razgovora.

Njen uzor i osoba koja ju je motivirala u odabiru njenog poziva bila je njena učiteljica razredne nastave Dubravka Bijelić.

– Svakodnevno sam pratila njezin rad, tada iz pozicije učenice, a kad sam došla doma iz škole igrala sam se učiteljice i predavala svojim lutkicama. Kako sam odrastala motivacija za učiteljskim pozivom postajala je sve veća. Volim raditi s djecom, podučavati ih i gledati kako napreduju iz dana u dan – objasnila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Kazala je da je ovaj poziv, odnosno sve što danas radi, ispunilo sva njena očekivanja.

– Svoj posao volim i ne bih ga mijenjala ni za jedan drugi. Da se ponovo rodim opet bih bila učiteljica. Najdraže u učiteljskom radu je spoznaja da sam uspjela zainteresirati svoje učenike za neku temu, njihovo oduševljenje kada žele nešto novo naučiti i znatiželja koja ih tjera da istražuju do sada nepoznato, a najveća nagrada mi je vidjeti napredak. Tada znam da sam dala sve od sebe i to mi pruža poticaj da budem još kreativnija u svom poslu – naglasila je.

Kao najveće prednosti ovog posla istaknula je upravo rad s djecom.

– Učitelji su važne osobe u životu svakog učenika jer postavljaju temelje na kojima učenici grade svoje znanje. Odgajati i obrazovati djecu i mlade izazovan je i pomalo stresan posao, ali kada to voliš i radiš iz srca svaki dan je uspješan – smatra naša sugovornica i dodaje da je možda najveća mana puno papirologije, pogotovo kada je učitelj i razrednik, ali učitelji i to s lakoćom rješavaju.

Na pitanje nastoji li biti stroga ili blaga učiteljica, govori nam da nastoji biti umjerena.

– Volim rad i disciplinu u razredu jer smatram da učenici lakše funkcioniraju ako su postavljena jasna pravila. Važno je zadobiti povjerenje i poštovanje učenika, a to se postiže kada su učitelji dosljedni i pravedni u svojim postupcima. Naravno, u svakom radnom danu postoji vrijeme kada se šalimo, pričamo viceve, osluškujemo jedni druge, pričamo dogodovštine. Lijepo je kada mi učenici povjere neku svoju tajnu, nacrtaju crtež, nasmiješe se i zagrle me – pojasnila je.

Nastavila je kako su se vremena od kada je ona pohađala osnovnu školu promijenila.

– Došlo je moderno doba koje je promijenilo obrazovni sustav. Nova znanja, novi načini rada i nove tehnologije utjecale su na metode podučavanja. Nekad je učitelj bio glavni prenositelj znanja i informacija. Danas učenici mogu doći do neke informacije samostalno jer su nove tehnologije omogućile da im je sve dostupno. Iako je danas sve lakše i brže, od pripremanja za nastavu do same izvedbe pred učenicima ni jedna tehnologija ne može zamijeniti živu učiteljevu riječ jer je on ipak srce cijelog obrazovnog sustava – zaključila je.

Tekst pripremile Sonja Kukovec i Adela Zember Antolić.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori