Nedjelja, 1. rujna 2024.

FOTO U Virovitici održana koordinacija zamjenika župana nacionalnih manjina, Pavković: Naša županija gotovo je riješila problem struje, vodovoda i asfalta dok je trenutno u procesu i omogućavanje brzog interneta

U Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije danas je održana osma sjednica Koordinacije zamjenika župana iz reda nacionalnih manjina.

Osim predstavnika zamjenika župana nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, sjednici su prisustvovali Mario Klement i Igor Pavković, zamjenici župana Virovitičko-podravske županije, Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede te Dragana Jeckov saborska zastupnica.

Na koordinaciji se raspravljalo o ulozi zamjenika župana u pravnom sustavu u Republike Hrvatske, primjerni Pravilnika o određivanju područja s prirodnim ili ostalim ograničenjima te o infrastrukturi na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

-Uloga zamjenika župana, odnosno bilo kojeg zamjenika gradonačelnika ili načelnika, jest da pomogne životu kompletnog stanovništva na području te jedinice lokalne ili regionalne samouprave i mi to upravo i činimo. Naš glavni zadatak je da mjesta na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina izjednačimo u standardu života s ostalim prostorima u Hrvatskoj i mi smo to u našoj županiji uspjeli. U tom pogledu, mi smo funkciju zamjenika župana opravdali – rekao je zamjenik župana Pavković i dodao kako je u VPŽ gotovo riješen problem struje, vodovoda i asfalta dok je trenutno u procesu i omogućavanje brzog interneta.

Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, govorila je više o važnosti ovakvih koordinacija koje daju jednu šaroliku, ali cjelovitu sliku najčešćih problema koji se tiču manjinskih prava i (ne)zastupljenosti.

– Ovo je dobar način da se zamjenici župana sastanu jer se ovako stvara jedna direktna povezanost s terenom, zamjenikom župana, a onda i sa samom županijom. Sigurno je da će oni svojim sugestijama usmjeriti svoje politike prema rješavanju krucijalnih problema koji muče sve manjinske zajednice u RH. Funkcija zamjenika župana, posebice iz redova nacionalnih manjina, može biti korisna i manjinskoj zajednici, ali i većinskom narodu. Trenutni popis stanovništva je pokazao da će određene funkcije zamjenika župana biti ukinute i to je jedan od ozbiljnih problema na koje ova koordinacija ukazuje – rekla je Jeckov.

Jedna od županija s najvećim problemima u infrastrukturi je Sisačko-moslavačka županija koja je u posljednjih 30 godina ulagala vrlo malo u područja naseljenima nacionalnim manjinama.

– To je jedna goruća županija s problemom infrastrukture jer je dugo godina jedan dio županije bio nerazvijen, a zatim nas je zadesio i katastrofalan potres. Nakon potresa ulaganja je daleko više no sve su to zakašnjele investicije koje su trebale biti pravovremene i omogućiti razvijanje županije. Nepojmljivo je da danas ljudi žive bez ceste, vode ili struje, međutim u našoj županiji još uvijek toga ima. Za nas je ova koordinacija izuzetno važna jer omogućuje međusobnu komunikaciju o problemima u našim sredinama, a zatim i savjete na koji način riješiti probleme u zajednici – zaključila je Mirjana Olujić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije.

zatvori