Petak, 10. svibnja 2024.

FOTO U Novigradu Podravskom započele druge Novigradske jesenske orguljaške večeri, publika uživala u izvedbi devet skladbi

U Novigradu Podravskom započeo je drugi po redu festival “Novigradske jesenske orguljaške večeri”.

Prvi u nizu ovogodišnjih koncerata u novigradskoj župnoj crkvi izveo je orguljaš i umjetnički ravnatelj festivala Marko Đurakić uz nastup Muškog zbora Sveti Marko Križevčanin iz Križevaca, poručili su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Mnogobrojna publika koja je potpuno ispunila crkvu uživala je tako u izvedbi devet skladbi i pažljivo odabranom glazbenom repertoaru.

– Publika u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola poslušala je skladbe nizozemskog skladatelja Jana Pieterszona Sweelincka iz doba baroka te francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka kao i obrade hrvatskih skladatelja i orguljaša Krste Odaka, Franje Dugana, Anđelka Klobučara i Marka Đurakića. Posebno su bile impresivne izvedbe članova Muškog zbora Sveti Marko Križevčanin među kojima su bile i popularne crkvene pjesme poput Zdravo Djevice, Kraljice neba i Zdravo Djevo. Tako se raskoš zvukova “kraljice instrumenata”, kako nazivamo orgulje, i glasova pjevača, skladno razlijegala raskošnom župnom crkvom u Novigradu Podravskom – istaknuli su.

Uoči početka koncerta publici su se obratili predstavnici organizatora ovogodišnjeg festivala, a najprije njegov umjetnički ravnatelj Marko Đurakić koji je inače orguljaš u bjelovarskoj katedrali i povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. Ispred Turističke zajednice područja Središnja Podravina govorio je direktor Nikola Cik koji je izrazio zadovoljstvo što ovaj festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju. Pozdravima se pridružio i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Podsjetimo, u sklopu festivala održat će se još dva koncerta i to u subotu, 4. studenog u 18 sati i u petak, 17. studenog također u 18 sati. Ulaz je slobodan, a publika će moći čuti nastup mladog nagrađivanog orguljaša iz Zagreba Dubravka Ćepulića Polgara te orguljaša Milana Hibšera i violinista Krešimira Marmilića.

zatvori