Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Svečano otvoreni Dani ivanečkog veza, bogata kulturna baština je u središtu pozornosti

U Društvenom domu u Koprivničkom Ivancu današnjeg su prijepodneva svečano otvoreni prvi Dani ivanečkog veza.

Riječ je o manifestaciji na kojoj se predstavlja bogatstvo ivanečkog veza pa je tako otvorena izložba “Pleček, našitak, poculica” o izvornoj narodnoj nošnji, izložba “Novo ruho ivanečke tradicije” prikazuje primjenu ivanečkih motiva na suvremenim ukrasnim i upotrebnim vezenim predmetima, a izložbom i radionicom “Baranjski šokački vez” članice KUD-a Seljačka sloga iz Gajića predstavljaju svoje umijeće.

Program traje danas i sutra, a u oba dana manifestacije održava se i niz promotivnih radionica ivanečkog veza koje se sastoje od kraćeg predavanja i potom praktične izrade.

– Ovom manifestacijom Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec želi najznačajnije kulturno nasljeđe s područja općine Koprivnički Ivanec predstaviti što širem krugu ljudi, kako u lokalnoj zajednici tako i u zainteresiranoj javnosti, upoznati umijeća vezenja iz drugih krajeva, kao i razvijati suradnju s kulturnim ustanovama te tražiti rješenje za izazove očuvanja nematerijalne baštine – spomenula je prilikom najave manifestacije Renata Kotur Jakupić iz Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec koja je ujedno i voditeljica projekta.

Organizator manifestacije je Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, partner Općina Koprivnički Ivanec, a suradnici Muzej grada Koprivnice te KUD Seljačka sloga Gajić iz Slavonije i brand Ethno Croatia iz Zagreba. Danima se pridružuje i Ministarstvo kulture u obilježavaju 20. godišnjice donošenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Program održavanja manifestacije do kraja današnjeg dana, ali i sutrašnji program donosimo vam u nastavku članka, uz fotogaleriju svečanog otvorenja.


Program Dana ivanečkog veza:

14.10, subota:

14:30 – Tribina “Iskustva i izazovi zaštite nematerijalnih kulturnih dobara”
15:30 – Radionica baranjskog šokačkog veza – KUD Seljačka sloga Gajić i DIF Koprivnički Ivanec

15.10, nedjelja:

10 – 17 sati – razgled izložbi
11 sati – dječja Radionica ivanečkog veza
14:30 – Radionica ivanečkog veza
16 sati – Radionica ivanečkog veza

zatvori