Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Svečano otvoren novi objekt za korisnike socijalnih usluga, Rupić: Cilj je osnažiti obitelji u riziku i prevenirati izdvajanja djece iz obitelji

“Uspostava infrastrukture za pružanje socijalnih usluga Centra za socijalnu skrb Đurđevac” projekt je vrijedan 880.000 eura, a danas je završen.

Kazao je to Daniel Rupić, voditelj Područnog ureda Đurđevac Hrvatskog zavoda za socijalni rad, na današnjoj završnoj konferenciji projekta. Pojasnio je i koje su sve aktivnosti provedene od 2020. godine kada je projekt počeo.

– Osim što je osigurana izgradnja objekta, donja je etaža opremljena za pružanje usluga poludnevnog boravka koju će naš partner, Centar za pružanje usluga u zajednici, odmah s prvim danom studenog početi koristiti. Naime, korisnici su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi od sedam do 18 godina. Na gornjoj etaži imamo urede za individualni i grupni rad s korisnicima, odnosno za provođenje različitih preventivnih programa – kazao je te dodao kako je cilj osnažiti obitelji u riziku te prevenirati izdvajanja djece iz obitelji.

Melita Birčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, dodala je kako su svi partneri na projektu uložili velik trud i znanje.

– Govorimo o velikom i zahtjevnom projektu koji je tražio puno ljudskih kapaciteta, znanja, truda i rada, kako glavnog korisnika tako i partnera. PORA je pružala stručnu i tehničku pomoć u ovom projektu, a ovo je jedan od 220 projekata koje smo stručno podržali u pripremi ili provedbi – pojasnila je.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je ovo samo pokazatelj vrlo zrele zajednice u kojoj se sinergijom može učiniti puno za one najmlađe.

– Ovo je jedan od tri projekta u Đurđevcu iz natječaja koji je bio vezan uz podršku procesu deinstitucionalizacije. U cijeloj Republici Hrvatskoj je realizirano oko 70-ak takvih projekata, a tri su ovdje. To nam može biti na ponos, a moram reći i da je suradnja s partnerima bila dobra. Kada radimo svi zajedno u istom smjeru onda možemo i realizirati dobre stvari – rekao je Janči.

Župan Darko Koren napomenuo je kako Koprivničko-križevačka županija snažno podupire razvoj socijalnih usluga kojima se nastoji pomoći obiteljima u potrebi.

– Mislim da smo generalno kao zajednica opredijeljeni u tom smislu da nastojimo taj segment društva podići na visoku razinu. Taj je sustav u velikoj tranziciji te je evidentno da se razvija progresijom koja je primjenjiva u vrlo razvijenim društvima. Grad Đurđevac u tome prednjači i stalno smo u nekom procesu. Partneri smo i u projektu Doma za starije i nemoćne osobe, dakle ovdje se gotovo svakodnevno događa nešto iz tog područja i na tomu treba čestitati – zaključio je.

Dodajmo kako je upriličeno i svečano otvorenje novog objekta, a prisutni su imali priliku razgledati nove prostore koje će biti dostupne korisnicima socijalnih usluga.

zatvori