Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Svečana sjednica Općine Kalinovac, Sobota: Prije 15 godina imali smo viziju razvoja gospodarstva koje je danas temelj naše općine

Svečano je danas bilo u Kalinovcu, naime u prostorijama velike sale Društvenog doma održana je svečana sjednica povodom Dana Općine Kalinovac i blagdana nebeskog zaštitnika svetog Luke.

Sjednici su prisustvovali Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, njegov zamjenik Ratimir Ljubić, Mišel Jakšić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice te brojni načelnici.

Na početku sjednice prisutnima je pušten kratak film u kojem su detaljno pojašnjeni svi projekti na području općine.

Darko Sobota, načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik, sve prisutne upoznao je s brojnim provedenim projektima, ali i s onima koji predstoje.

Snimio Valentino Štefanek.

– Jedna smo od manjih općina u našoj županiji po broju stanovnika, ali i po površini, no jedna smo od inicijativnijih što se tiče posla. Unatoč našim brojnim nastojanjima da poboljšamo kvalitetu života naših stanovnika, kao ni ostale općine nije nas zaobišla loša demografska slika. Prije samo 20 godina prema popisu stanovništva bilo nas je 550 više nego danas. Koliko god se mi trudili da podignemo standard života ta demografska slika nije nas pomazila, stoga svi naši projekti proteklih godina i oni koji će tek doći baziraju se na mlade – kazao je Sobota.

Načelnik je objasnio kako Općina provodi niz mjera od besplatnog vrtića pa sve do pomoći učenicima i studentima.

– U konačnici tu je i izgradnja infrastrukture na našem području u proteklom razdoblju. Od 22 općine, Općina Kalinovac uz Općinu Molve jedina je koja ne provodi projekt aglomeracije. To nam omogućava da se malo više posvetimo i okrenemo najmlađim kategorijama. Naš proračun je stabilan, a prije 15 godina bilo je tako zbog rudne rente, no danas situacija nije takva. Rente su danas u visini malo većih komunalnih naknada. Prije tih 15 godina imali smo viziju, a to je vizija razvoja gospodarske zone. Tadašnja prenamjena poljoprivrednog zemljišta u gospodarsku zonu rezultirala je da upravo ta gospodarska zona danas zapošljava gotovo 500 ljudi. Pritom ne mislim samo na tvrtku Rasco, koja je naša perjanica – pojasnio je.

Načelnik je dodao kako Kalinovac upravo zbog gospodarstva gotovo da i nema nezaposlenih.

– To gospodarstvo temelj je današnjeg proračuna naše Općine te nam daje jednu sigurnost. Daje nam i mogućnost da se kroz subvencije približavamo našim mještanima. Kroz koji dan otvorit ćemo natječaj za izgradnju komunalne infrastrukture u toj zoni. Vrijednost ove investicije je oko 1,5 milijuna eura – naglasio je načelnik.

Sobota je pojasnio kako je ideja i razlog ulaganja u zonu nastavak razvoja gospodarske djelatnosti na području općine.

– Vjerujem da će taj dio potaknuti mlade ljude ne samo na ostanak, već i na dolazak u našu općinu. Iskoristio bih priliku da svim mještanima i onima koji se tako osjećaju čestitam Dan općine i blagdan našeg zaštitnika svetog Luke. Htio bih se zahvaliti i svim prisutnima jer svatko od vas je na svoj način dao nemali doprinos u razvoju i podizanju standarda naše općine – poručio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Sobota je konstatirao kako je ostalo još malo radova vezanih uz uređenje infrastrukture.

– Nedavno smo otvorili sportsku dvoranu, a ostalo nam je školsko sportsko igralište. Tako bi zaokružili taj dio školstva. U ovom dijelu imali smo veliku potporu resornih ministarstava, europskih fondova i Županije. Sve te velike investicije su financirane zahvaljujući našoj Županiji koja puno ulaže u školstvo – ustvrdio je Sobota.

Načelnik se zahvalio i svim predsjednicima udruga s područja općine te njihovim članicama i članovima, ali i djelatnicima Općine na pomoći u organizaciji svih provedenih aktivnosti.

– Plan i program vezani su uz mlade i najmlađe. Možemo si to dopustiti. Naravno tu su ulaganja u kapitalni projekte i gospodarstvo – kazao je Sobota i još jednom se zahvalio svima.

U ime prisutnih načelnika obratio se Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, čestitao je mještanima njihov dan te čestitao načelniku na svim provedenim projektima.

Prisutnima se obratio i župan Darko Koren, istaknuvši kako je zajedništvo preduvjet razvoja svake sredine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Vidjeli smo u filmu da je za razliku od prošle godine ponovno napravljen jedan korak naprijed. To nije lako činiti u općini Kalinovac. Zvuči malo paradoksalno jer ovdje nema više puno toga za napraviti. Unatoč tome, svake se godine rade projekti koji upotpunjuju sliku jedne male razvijene sredine – kazao je župan.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Grada Koprivnice, spomenuo je kako je u Općini Kalinovac u proteklih 30 godina jako puno napravljeno.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ono što je specifično za općinu Kalinovac je to što prije 30-ak godina nitko ju ne bi gurao na prostoru Republike Hrvatske u prvi plan, dok danas nema te analize na državnoj razini koja neće pokazati i zaključiti da je to jedna od najrazvijenijih općina na području Hrvatske – konstatirao je Jakšić.

zatvori