Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Predstavljen program 30. Galovićeve jeseni, Gregur: Festival svake godine pokušava istaknuti sve najbolje vezano za koprivničku kulturu i umjetnost

Jubilarna 30. Galovićeva jesen počinje 24. listopada, a program ovog međunarodnog festivala književnosti odvijat će se u Koprivnici i Đurđevcu.

Predsjednik organizacijskog odbora Galovićeve jeseni Marko Gregur istaknuo je kako svake godine pokušavaju Galovića iznijeti na neki novi način te ga staviti u neki novi medij.

– Ove ćemo to godine učiniti kroz ilustriranu slikovnicu i biografiju Frana Galovića pod nazivom “Fran”. Grad Koprivnica je već otkupio određeni broj primjeraka koji su podijeljeni učenicima u osnovnim školama, što je ujedno i najbolji način da taj dio identiteta dođe do njih i da se upoznaju s njegovim radom – kazao je.

Dodao je i kako svake godine nastoje podići financijsku vrijednost Nagrade Fran Galović koja će se dodijeliti 4. studenog, a iznosit će čak 4.000 eura.

Snimio Valentino Štefanek.

Kada je riječ o programu istaknuo je nekoliko važnih događaja.

– Prvo je predstavljanje slikovnice “Fran” koje će se upriličiti u Kinu Velebit i to 24. listopada, a što će ujedno biti i otvorenje manifestacije. Tu je i tečaj kreativnog pisanja Kristijana Novaka koji se pokazao sjajnim prethodne godine pa ga ove godine ponavljamo. Istaknuo bih i gostovanje Julijane Matanović i Pavla Pavličića s novim knjigama. Također, Galović pokušava svake godine biti lokalan te istaknuti sve ono najbolje što je vezano za koprivničku kulturu i umjetnost, što recimo Vlasta Delimar zasigurno jest. Naime, ona će predstaviti svoju novu knjigu “Voćarska 5” – rekao je.

Kada je riječ o natječaju za Nagradu Fran Galović, književnik Mario Kolar je kazao kako je pristiglo 79 knjiga te da je to do sada najveći broj prijava.

Snimio Valentino Štefanek.

– Žiri je imao težak zadatak odabrati 10 finalista, no za ove autore smo procijenili da su po književnim kriterijima najbolji te da se bave zavičajem i identitetom. Autore smo poredali prema abecednom redu i to su Igor Beleš: “Listanje Kupusa”, Damir Karakaš: “Potop”, Ivan Lovrenović: “U sjeni fantoma”, Denis Peričić: “San o Križaniću”, Robert Perišić: “Brod za Issu”, Sibila Petlevski: “Točka poraza”, Ivica Prtenjača: “Kino Sloga”, Olja Savičević Ivančević: “Ljeta s Marijom”, Martina Vidaić: “Grad: konstrukcija” te Boris Vrga: “Kupa” – otkrio je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio je cijelom timu koji organizira ovaj festival književnosti te istaknuo kako su od toga napravili pravi kulturni brend.

– Lijepo je znati da je u našoj Koprivnici nastala jedna od najznačajnijih hrvatskih kulturnih i književnih manifestacija, a još je ljepše znati da se ona koristi za to da propagira tko je bio Fran Galović i koliko je značio za hrvatsku književnost. Galović je netko tko je opisao nas i našu Podravinu te od čega smo nastali, a snažan je to temelj za ljubav prema ovom kraju – rekao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Jakšić je dodao kako će Grad Koprivnica i dalje podržavati razvoj ove manifestacije.

– Mislim da imamo dobre temelje i dobro posloženu cijelu koncepciju koja s još jačom podrškom može rasti te biti bolja i veća. To sve će najbolje govoriti i o daljnjem rastu podravske kulturne i književne scene, ali i daljnjem rastu naše Koprivnice koju svi toliko volimo – zaključio je.

Spomenimo kako će 30. jubilarna Galovićeva jesen započeti 24. listopada te će trajati sve do 15. studenog, a detaljan program možete pogledati na linku.

zatvori