Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Održana pokazna vježba gradske Civilne zaštite, Jembrek: Ovo nam je itekako korisno jer nas priprema za neku, ne daj Bože, ozbiljniju situaciju

U Koprivnici je danas točno u podne održana pokazna vježba Civilne zaštite grada Koprivnice.

Vježba je održana u koprivničkom kampusu na lokaciji Enter Koprivnica – Inkubator kreativnih industrija, a tema je bila gašenje požara, evakuacija i spašavanje zaposlenika zbog urušavanja dijela zgrade i požara. Urušavanje zgrade pritom je bilo izazvano potresom, objasnio je voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

– Vježba je uspješno završila, testirali smo protokole nakon rizika, a scenarij je bio potres. U vježbi su sudjelovale snage vatrogastva, hitne medicine, crvenog križa, civilne zaštite… Pretpostavka je bila da je došlo do potresa i obavljena je evakuacija gdje se naknadno ustanovilo da nedostaju dva čovjeka. Pristupilo se akciji traganja i pronađene su ozlijeđene osobe; lakše ozlijeđenu je zbrinulo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a teže Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Osim toga, demonstrirano je i gašenje požara do kojeg je došlo uslijed potresa – poručio je Blažotić.

Zamjenik načelnice Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Dario Jembrek dodao je da je riječ o standardnoj vježbi koja se provodi svake godine.

– To je vježba u kojoj sudjeluju sve operativne snage Civilne zaštite grada Koprivnice. To uključuje Vatrogasnu zajednica grada Koprivnice, HGSS, hitnu službu, policiju i sve ostale službe koje mogu doprinijeti u spašavanju građana. Vježbe su nam itekako korisne i dobre jer nas pripremaju za neku, ne daj Bože, ozbiljniju situaciju – istaknuo je.

Poručio je i da vježbe ovakvog tipa pokazuju da je žurni sustav uigran i da svi akteri promptno reagiraju.

– Vrlo su mala vremena odaziva dolaska na teren; uglavnom se radi o između tri i pet minuta do dolaska na bilo kojem dijelu grada. Nedavne elementarne nepogode također su pokazale da žurne službe s područja grada pokrivaju i cijelu Koprivničko-križevačku županiju – spomenuo je Jembrek i zaključio da su službe dobro opremljene, no nova vremena donose i nove obveze pa će trebati nastaviti s ulaganjima.

zatvori