Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača, Bakan: Visine poreznih stopa ostaju iste i za mještane se ništa neće promijeniti

Na 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Pitomača raspravljalo se o devet točaka te je istaknuta Odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak, kao i Odluka o kupnji nekretnina u naselju Pitomača.

Odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak komentirao je predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

– Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak ukinut je prirez u jedinicama lokalne samouprave te je istima dana mogućnost da odlukom Općinskog vijeća odrede visine poreznih stopa. Na području općine Pitomače nije ni prije bila uvedena stopa prireza i iz tog kuta nemamo umanjenja proračunskih sredstava pa je Vijeće odlučilo da stope ostaju iste. Niža porezna stopa će biti u visini od 20 posto, a viša 30 posto i za mještane se ništa neće promijeniti – rekao je.

Odluka o kupnji nekretnina u naselju Pitomača vezana je uz Odluku o davanju financijskog osiguranja u obliku zadužnice Ministarstvu turizma i sporta, odnosno uz davanje suglasnosti načelnika za davanje zadužnice.

– Radi se o davanju zadužnice na sredstva koja smo dobili za sufinanciranje izgradnje građevinskog zahvata i opremanje sportskih građevina od strane Ministarstva turizma. Riječ je o dodatnim investicijama u sustav automatskog navodnjavanja i rasvjete na kompleksu sportskog igrališta NK Pitomača. Također, izglasana je Odluka za novi projekt izgradnje druge osnovne škole s trodijelnom dvoranom na prostoru uz Srednju školu Stjepana Sulimanca pa je donesena Odluka o kupnji dijela nekretnina za tu namjenu – istaknuo je Bakan.

Dodajmo, prije početka sjednice Danijel Bijuk aktivirao je mandat za nastavljanje obnašanja dužnosti člana Općinskog vijeća Općine Pitomača; primljena je pismena ostavka Ivice Martinčevića čime prestaje obnašati dužnosti člana Općinskog vijeća te je imenovan njegov zamjenik Tihomir Gregurek.

zatvori