Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Nožina: Utvrdili smo četiri specijalističke postrojbe, moramo ih popuniti ljudstvom, rasporediti uloge, provesti zadaće i opremiti ih

Za područje Virovitičko-podravske županije utvrđene su četiri specijalističke postrojbe.

Točnije, riječ je o postrojbi traganja i spašavanja iz ruševina, zbrinjavanja, traganja i spašavanja u poplavama i za tehničko-taktičku pripremu i logistiku.

Procjenom rizika od velikih nesreća određene su operativne snage čija je zadaća u trenutku krize umanjiti posljedice nesreće.

– Temeljem procjene utvrđene su ove četiri specijalističke postrojbe pa je stoga i svrha okupljanja popuniti postrojbe ljudstvom, rasporediti uloge, provesti zadaće, a zatim i samo opremanje te uvježbavanje kako bi svi pripadnici postrojbi znali pravilno odgovoriti u kriznim situacijama – rekao je stručni specijalist u području planiranja civilne zaštite Ivan Nožina i napomenuo kako će županijske specijalističke postrojbe biti pomoć gradovima i općinama s postrojbama opće namjene ovisno o ugrozama koje očekuju Virovitičko-podravsku županiju.

Mario Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije te načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, naglasio je važnost ustrojavanja specijalističkih postrojbi.

– U proteklom razdoblju dogodile su se mnoge katastrofe u našem kraju i iz tih razloga ustrojavamo ove postrojbe, mada imamo i dobru suradnju s našim vatrogascima, policijom, HGSS-om i Crvenim križem koji nam uvijek stoje na raspolaganju kada dođe do uvjeta kada ih trebamo angažirati. Sukladno donesenim planovima i programima za djelovanje, u specijalističke postrojbe angažirano je 79 osoba i to prema planu procjeni i ugroženosti – rekao je Klement dodavši kako će se provoditi i vježbe ustrojavanja i pripreme za eventualne katastrofe.

Zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Matea Fras Venus istaknula je kako je zakonska obveza Virovitičko-podravske županije objediniti sve snage sustava civilne zaštite koje djeluju na terenu.

– Specijalističke postrojbe formirane su s obzirom na određene vrste intervencija, a to su zapravo sve snage zaštite koje se mogu naći na terenu. Glavninu snage snose operativci vatrogasci pa je tako i ovdje od 79 članova, njih 50-ak vatrogasaca. U našim snaga imamo stručnjake za spašavanja iz ruševina, s visina i dubina, za rad s pumpama te bolničare. Također, svake godine provodimo veliku vježbu u koju su uključene i druge snage gdje se uvježbavamo za stvarne situacije – zaključila je Venus.

zatvori