Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Nemčićima dodijeljen platinasti status Eko-škole, Sočev: Nadam se da smo uspjeli odgojiti generaciju učenika koji će brinuti o okolišu

Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski dodijeljen je platinasti status međunarodne Eko-škole, a tom prilikom danas je na pročelju škole podignuta zelena zastava.

Ravnatelj Darko Sočev istaknuo je kako su na dobivanje statusa iznimno ponosni jer iza toga stoji trud i rad brojnih generacija.

– Nadam se da smo uspjeli odgojiti generaciju učenika koji će biti zeleno osviješteni i brinuti o našem okolišu. Naime, treba paziti na okoliš i obnavljati ga kako bi nam cijela naša planeta, a pogotovo ovaj naš mikro okoliš na razini grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije bio što ljepši i bolji – kazao je.

Nastavnik biologije i kemije te školski eko-koordinator Goran Višak pojasnio je koje su sve aktivnosti provedene za dobivanje ovog hvalevrijednog statusa.

– Za taj naš platinasti status se svake godine treba potruditi, nije to samo nešto što se napiše na papir, već svakodnevno treba živjeti s ekologijom. Prvo je tu osnivanje školskih eko odbora koji određuju što ćemo i kako raditi, zatim praćenje okoliša i stanja u okolišu, mjerenje potrošnje struje i vode kako bismo ju mogli smanjiti kroz godine. Sve su to minimalni koraci koji dovode do dobivanja certifikata – naglasio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Važno je i uključivanje u projekte koji se provode na razini države, grada i županije jer, kako kaže, nakon toga se dobiva vrlo važna perspektiva.

– Kod nas u školi sve funkcionira kroz timove, ništa nije na jednom čovjeku. Kada netko pronađe određeni ekološki projekt pošalje ga učiteljicama koje onda s učenicima ulaze u to. Također, važno je da su ti projekti valorizirani na razini cijele Hrvatske kako bismo mogli dobiti novčana sredstva, iako nije sve u novcima. Djeci puno više znače određena priznanja i nagrade – dodao je.

Iako još nije uveden predmet ekologije, nastavnik Višak ističe kako učenici svakodnevno na predmetima koje imaju obrađuju ekološke teme.

– Naše učiteljice surađuju s brojnim tvrtkama s područja grada, odlaze na tržnice i održavaju zdrave doručke. Smatram da je to ipak nekako važnije nego sam predmet ekologije gdje bi se možda pričalo o tome svemu kroz teoriju – poručio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Predsjednik Udruge Lijepa naša Mirko Rušić istaknuo je kako je ovaj status plod rada i truda koji traje već 20 godina u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski.

– Puno ste učinili za svaki eko segment ove škole te zastupate prave eko vrijednosti. U planu je izgradnja botaničkog vrta te unaprijeđenje prirode u cijeloj županiji – kazao je.

Dodajmo kako su svečanosti podizanja zelene zastave prisustvovali i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić te članica Uprave Komunalca Dubravka Horvat.

zatvori