Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Mladi glazbenici Eugen, Borna, Vedran i Fran okupili su se u Insomniji: Najveće gorivo nam je što nas podržavaju punk legende

Povijest koprivničke glazbene scene duga je i bogata, a mnogi legendarni bendovi naveliko su oduševljavali domaću publiku, dok su brojni izvođači i danas vrlo aktivni te prepoznatljivi i izvan granica grada.

Overflow, Don’t, Angry Cows, Flip, Suho Grlo Nos, One Step Away, Moskau i Šiza tako su samo neka od zvučnih imena kroz koje su stvarali ili i još uvijek stvaraju brojni gradski glazbenici, dok se poneki “umirovljeni” bendovi danas povremeno okupljaju na radost mnogih.

Scena je svakako i dalje živa, a uz sada već iskusne glazbenike uspješno niču i mladi sastavi koji uz pomoć starijih kolega dodatno učvršćuju koprivničku glazbenu priču. Zorni dokaz toga je mladi koprivnički punk bend Insomnia koji čine Eugen Eisenbeisser, Fran Krznarić, Vedran Koluder i Borna Knapić. Eugen je pritom vokal benda, Fran svira gitaru, Vedran bas gitaru, dok je Borna na bubnjevima.

Kako nam je to rekao Borna, već je nekoliko članova prošlo kroz ovaj srednjoškolski bend, a trenutni sastav svira od travnja ove godine. Sadašnja ekipa se pritom poznaje duži niz godina, a poneki članovi zajedno su čak igrali i Pokemon Go, našalili su se momci.

– Ovo nije originalna postava, u njoj su bila još dva člana – gitarist i vokalistica. To su bile rane faze benda u kojima još nismo nastupali. Ta dva člana su naknadno istupila, a došla su nam dva nova – Eugen kao vokal i Fran kao gitarist. U toj postavi smo od travnja, a od tada smo imali i par nastupa – rekao je Borna.

Snimio Tomislav Matijašić.

U bendu je važna i složnost, a dečki su nam potvrdili da uz zajedničke napore vrlo dobro surađuju.

– Zajedno jako dobro funkcioniramo, brzo smo kliknuli što nam je bilo super jer smo odmah mogli početi svirati kak’ se spada – poručili su članovi benda.

Još su istaknuli da ne slušaju nužno svi isti žanr glazbe, no to ih ne sprječava u radu.

– Eugen i ja najviše slušamo punk, ostatak benda metal, no svi zajedno smo punkeri. Okupili su se četvorica “divljaka” i rade nešto što je ok. Mi smo srednjoškolski ludi bend – složno su objasnili.

Kada je pak riječ o imenu benda, ono je nastalo spontano i u duhu žanra u kojem Insomnia stvara glazbu.

– Ovaj bend zapravo nikad nije trebao biti ozbiljan, već eksperimentalan, a uz vesele riffove i glazbu trebao je imati mračnije tekstove. Pošto smo punk, željeli smo imati neko drugačije ime; mislim da je punk imati ime koje nije punk, ili smo bili prelijeni kasnije ga promijeniti. Za logo nam je uskočio Tomislav Sertić, hvala mu na tome – kazao je Borna.

Snimio Tomislav Matijašić.

S obzirom na to da Insomnia zasad još nije objavila svoju prvu službenu autorsku pjesmu, članovi benda zadovoljni su načinom na koji publika reagira na njihove nastupe.

– Uskoro bismo trebali početi snimati album u čemu će nam pomoći naši stariji kolege. Mislim da će tada publika još više znati za nas, a u zamjenu za to zasad objavljujemo vlogove s koncerata pa da na YouTubeu ipak postoji neki naš sadržaj. Nakon objave albuma publika će si naknadno moći pustiti naše pjesme, a ne samo gledati snimke s koncerata kao sada – istaknuo je Borna.

Spomenimo i da su u svojoj zasad kratkoj glazbenoj karijeri dečki pridobili podršku iskusnijih kolega, a puno je i pozitivnih komentara. Stariji koprivnički bendovi kao što su Suho Grlo Nos, Overlow, Pillow Pack, OSA, Šiza i drugi ujedno su im i najveća inspiracija te uzori, otkrili su nam dečki.

– Koprivnička scena jako je pozitivna u smislu da nema rivalstva; svi mi koji smo smješteni u kampusu se držimo zajedno, a naši susjedi iz Šize nam puno pomažu. Pomažu nam i ljudi iz FUNK-a, daju nam savjete i posuđuju nam opremu. Mislim da za nas dobro zna alternativna strana Koprivnice koja je bogata. Mi smo sada zapravo jedini koprivnički mladi punk bend te od srednjoškolskih bendova nemamo konkurenciju, a možda bismo ju htjeli imati. Starija ekipa nas podržava, nismo čuli niti jedan loš komentar. Mislim da se ističemo po tome što smo mladi, to je onda ljudima zanimljivije gledati i publici po tome ostanemo u glavi – naveo je Borna.

Snimio Tomislav Matijašić.

Eugen je pritom spomenuo kako ih je posebno razveselila podrška bendova koji su aktivni i izvan granica Koprivnice.

– Kad smo napravili cover pjesmu zagrebačkog benda Fraktura mozga, njegov vokalist Deda ju je poslušao i sve nas je pohvalio, a tako smo onda “probili” i dalje od Koprivnice. Nije to ništa veliko, no nama jako puno znači – istaknuo je.

Kada je pak riječ o motivaciji, nje definitivno ne nedostaje, potvrdio je Borna za kraj.

– Najveće gorivo nam je da nam punk legende kao što su Deda iz Frakture mozga ili Bruno i Marko iz Šize govore da smo im super i što nas podržavaju; ne zbog toga kako bi nas žalili, već im je stvarno dobro ono što radimo. I to nam je najveća motivacija, znamo da dobro radimo ako nas Bruno pohvali – zaključio je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori