Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO: MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA Šutalo: Barijere su u našim mislima i prvo njih treba savladati

Međunarodni dan bijelog štapa na prigodan način obilježen je u prostoru koprivničkog Doma mladih.

Naime, obilježavanjem ovog dana želi se senzibilizirati javnost te ukazati na probleme s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe.

O važnosti obilježavanja uvodno je govorila tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Mario Šutalo.

– Nama koji živimo s ovakvim poteškoćama često se čini da su neke prepreke nepremostive, no barijere su u našim mislima i prvo njih treba savladati. Drago mi je da ima pomaka po pitanju Zakona o osobnoj asistenciji čime će se osigurati dugoročna usluga videće pratnje koju sada financiramo preko projekata. Nadamo se da će od početka iduće godine to zaživjeti u praksi – istaknuo je.

Župan Darko Koren istaknuo je kako osobe s poteškoćama oplemenjuju živote svih članova zajednice.

– Često nismo svjesni koliku blagodat imamo mi koji smo bez zdravstvenih poteškoća, vrijedno je podsjetiti se na to i osvijestiti da na svakom koraku moramo činiti više za sve koji su u potrebi. Unatoč poteškoćama zračite toplinom i hrabrošću te nam dajete poticaj da napori koje činimo budu još snažniji kako bi osigurali bolje uvjete za vaše potrebe – poručio je župan.

Prigodnim riječima obratili su se i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić te njegova zamjenica Ksenija Ostriž. Naime, oni su uz čestitku poručili da će Grad i dalje razvijati kvalitetan socijalni standard, ali i razvijati se kao prostor inkluzije i jednakih mogućnosti.

Dodajmo kako je u sklopu programa Maja Gregurović iz Policijske uprave koprivničko-križevačke održala edukaciju o prevenciji i sigurnosti osoba s invaliditetom te starijih osoba.

zatvori