Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Lužđana u Grabrovnici, Andrović: Ovakvim manifestacijama čuvaju se tradicija, kulturna i prirodna baština

U organizaciji članica Udruge žena Guščarice u Petrovom vrtu u Grabrovnici održana je Lužđana.

Predsjednica Udruge žena Guščarice Lidija Dmitrus podsjetila je okupljene na ovaj tradicijski običaj.

– Kukuruz se prije brao ručno, a ne strojno kao danas pa se to kroz lužđanu obilježava i pokazuje kako se nekada radilo. Kukuruz se brao u polju i nosio kući, a zatim je lužđana postala mjesto okupljanja rodbine, prijatelja i susjeda gdje je bilo pjesme, plesa, ljubavi i veselja. Kukuruz je bitna žitarica našeg područja i prije ga je bilo puno pa nam je čast što ovakve običaje možemo prikazati u našem malom selu – rekla je Dmitrus te dodala kako je ovogodišnja lužđana posvećena i prikazana kao veselje.

Sve prisutne pozdravio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je naglasio važnost održavanja ovakve manifestacije.

– Općina nisu zgrade i ulice, već ljudi i njihovi običaji. Ovakvim manifestacijama kojima čuvate tradiciju, kulturnu i prirodnu baštinu, pokazujete nam kako su život, rad i druženje nekada izgledali. Drago mi je da ovdje ima dosta mladih da to vide i da to prenose s koljena na koljeno. Na ovaj način, prenosite tradiciju kroz pjesmu i ples pa vam na tome čestitam – kazao je Andrović zahvalivši udruzi na trudu i radu.

Osim domaćina sudjelovali su i članovi Kultnurno-umjetničkog društva Petar Preradović Grabrovnica te članovi Kulturno-umjetničkog društva Tomislav iz Brodsko-posavske županije, dok su članice folklornog društva Sesvečice iz Podravskih Sesveta prikazale i sami čin lužđenja i trebljenja kukuruza.

Prikazu lužđane nazočila je i saborska zastupnica Vesna Bedeković, kao i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić te predsjednik Mjesnog odbora Grabrovnica Ivica Peterfi.

Spomenimo kako je manifestacija održana uz pokroviteljstvo Općine Pitomača, Turističke zajednice općine Pitomača i Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića Grabrovnica.

zatvori