Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Koprivničanka s američkom adresom Anamari Bošnjak: Programi za sportaše i ženski nogomet jako su kvalitetni

Koprivnička nogometašica Anamari Bošnjak nizala je uspjehe i pobjede u Hrvatskoj, a od početka kolovoza nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama gdje pohađa Mercyhurst Univeristy.

Bošnjak je tako sa samo 17 godina postala igračica Hrvatske U-19 ženske nogometne reprezentacije, a sa Ženskim nogometnim klubom Agram postala je državna prvakinja Prve hrvatske nogometne lige za žene u kategoriji kadetkinja U-17.

Prošla godina za nju je bila vrlo zahtjevna i puna obaveza, a pripreme za Ameriku započela je već u rujnu 2022. godine.

– Morala sam izraditi svoj video s utakmicama kako bih se mogla reklamirati američkim trenerima na sveučilištu. Nakon toga uslijedili su intervjui te pripreme za polaganje testa engleskog jezika. Nakon što sam se odlučila upisati na Mercyhurst Univeristy u Pennsylvaniji uslijedilo je potpisivanje ugovora. Paralelno sa svim navedenim učila sam i za četvrti razred gimnazije – kazala je.

Uz školske obaveze Anamari je imali i one sportske u klubu Agram te u reprezentaciji.

– Ponekad je bilo zaista naporno, ali ako znaš što želiš ništa nije teško – istaknula je.

Nakon završene Sportske gimnazije u Zagrebu, položene državne mature i malo ljetne uživancije došlo je vrijeme za odlazak u Ameriku.

– Otišla sam na početku kolovoza jer su nam tada počele pripreme za novu sezonu. Fakultet mi je počeo nakon dva tjedna boravka u Americi. Krenuli smo jako dobro u sezonu s osam pobjeda i samo jednom izgubljenom utakmicom – navodi Anamari.

Već nekoliko godina razmišljala je o odlasku u Ameriku jer, kako kaže, tamo su programi za sportaše i ženski nogomet jako kvalitetni, stoga je to bila dodatna motivacija.

– Tamo sportašima omogućuju da treniraju i natječu se na najvišoj razini, a ujedno mogu i studirati. Takve mogućnosti nema kod nas u Hrvatskoj i Europi. Studiram Exercise science te smatram da su me cure odlično prihvatile u ekipu i uklopila sam se odlično – pojasnila je te dodala kako u ekipi ima još nekoliko djevojaka iz Europe i da su uvijek tu jedna za drugu.

Ističe kako su ciljevi za aktualnu sezonu visoki, a nada se i da će ih uspjeti ostvariti. Kada je riječ o životu u Americi, navodi kako je to ipak drugi svijet.

– Život je dosta drugačiji nego kod nas u Hrvatskoj. Profesori na faksu su pristupačni i uvijek su spremni pomoći. Sviđa mi se što je vrijeme predavanja i treninga usklađeno tako da imamo vremena za sve. Utakmice su nam obično dva puta tjedno, a ostale dane treniramo jednom ili dva puta na dan. Tri dana u tjednu imamo trening ujutro u 6:15, a onda slijede popodnevni treninzi i teretana – kazala je.

Ponekad joj nedostaju prijatelji i obitelj, no navodi kako je to jednostavno dio odricanja ako želi napredovati i uspjeti u nogometu.

– Još jedna stvar koja mi nedostaje je naša hrana. Ovdje je sve nezdravije, ali uspijem pronaći nešto zdravo. Nakon što završim fakultet htjela bih ostati u nogometu i igrati profesionalno – zaključila je te dodala kako je odlazak u Ameriku jedan veliki korak prema tome.

zatvori