Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Gastro blogerica i autorica kuharice Sanja Mijac: Volim stvarati kada sam sama sa sobom na dobrom mjestu

Svestrana Virovitičanka ove je godine proslavila 10 godina uspješnog bloga, autorica je kuharice “Domaćica” te vlasnica foto studija za obiteljsku fotografiju.

Priča Sanje Mijac započinje kada se zbog srednjoškolske ljubavi iz Zagreba vraća natrag doma gdje isprva ne može pronaći posao pa uz mamu počinje zapisivati recepte, peći kolače i kruh. Kako bi svojim prijateljima olakšala komunikaciju kada im trebaju dobri recepti, slučajno je pokrenula blog.

Ustupila Sanja Mijac.

– Blog, koji je većinom slatki s tradicionalnom kuhinjom i brzim, finim i laganim receptima, nastao je na inicijativu prijatelja da što lakše pronađu moje recepte. Uz blog sam vratila kreativnost koju sam tada pomalo odrastanjem izgubila. S vremenom se pročulo za blog, a nakon dvije godine aktivnog bloganja, počele su i prve suradnje s brendovima. Sada kada gledam sve unazad vidim da je sve tako trebalo biti, jer danas ne bi bilo bloga niti svega što sam stvorila – govori Sanja.

Nakon pet godina stvaranja, Sanja je službeno otvorila i obrt, izdala kuharicu i krenula u poduzetničke vode. Danas njen blog na godišnjoj razini ima oko pet milijuna pregleda, dok ju na Instagram profilu prati nešto više od 67.000 pratitelja.

– Tih prvih pet godina sve sam i dalje shvaćala kao hobi, s obzirom na to da sam u međuvremenu bila i zaposlena pa sam se blogom nastavila baviti iz ljubavi. Danas, nakon 10 godina, nisam više aktivna na blogu, no svi recepti su i dalje dostupni svima i ne planiram ga gasiti. Osim recepata, na blogu se može pronaći i puno raznih priča i projekata koji su me odveli u raznim smjerovima – rekla je.

Kuharica “Domaćica” prodana je u nešto više od 5.000 primjeraka, dok je za Virovitičko-podravsku županiju Sanja zajedno s poznatom slastičarkom Sandrom Jadek radila još dvije kuharice.

– “Domaćica” je nastala iz čiste ljubavi i želje da stvorim nešto fizički opipljivo jer sam i sama veliki fan kuharica, knjiga, papira i mislim da ništa ne može zamijeniti taj osjećaj pravljenja nekog recepta nego kada to imamo ispred sebe. Stvorila sam kuharicu za sve generacije, kuharicu s dušom, s domaćim receptima, s puno fotografija koje pričaju priče koje vraćaju u neke bezbrižne dane, može se samo prelistati ili iz nje nešto i napraviti, a onako zapackana može ići u nasljeđe da sa sobom ponese sve uspomene jednog odrastanja – objašnjava Sanja.

Ustupila Sanja Mijac.

Fotografija je još jedan od Sanjinih hobija koji je imala priliku brusiti uz hranu pa danas ima i vlastiti foto studio za obiteljsku fotografiju.

– Gubitak jako bliske, mlade osobe u obitelji i shvaćanje da je život kratak me potaknulo da realiziram tu želju koja već dugo stoji u meni. Htjela sam ponuditi nešto novo u Virovitici pa je tako nastao studio za obiteljsku fotografiju, cake smash, studijsku maternity fotografiju, božićne setupove i slično gdje drugima stvaram opipljive uspomene. Svaki radni dan mi je uglavnom pun, no prednost toga kada radite sami za sebe je što si možete organizirati i barem pokušati balansirati vrijeme, jer je tu i obitelj kao i druge obaveze – naglasila je.

Uz kombiniranje fotografije, hrane i pisanja, trenutni prioritet su joj trudnoća i sin Noa, dok joj je najveća podrška muž Vladimir.

– Kada razmišljam što me inspirira ili motivira, ne znam točan odgovor već samo idem, dan po dan. Slušam osjećaje i idem naprijed, nazad nema. Možda bih rekla da me samo stvaranje inspirira, pogotovo ako može nekome pomoći. Iz tog razloga, kreativnost ne forsiram niti stvaram u lošim danima jer mislim da se to osjeti na van pa volim stvarati kada sam sama sa sobom na dobrom mjestu. Smatram da smo kratko na ovom planetu i želja mi je da svaku večer legnem u krevet sretna i ne žalim ni za čim – zaključuje Sanja.

zatvori