Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Elena Crnković: Točke na svili mogu biti prava umjetnost, taj spoj fizičke snage, elegancije i kreativne slobode za mene je bio dobitna kombinacija

Ples na svili koji kombinira elegantne plesne pokrete i elemente akrobacije već je pet godina hobi Koprivničanke Elene Crnković.

Ova 32-godišnjakinja rodom dolazi iz Koprivnice, no ples na svili otkrila je u Zagrebu gdje živi posljednjih 13 godina.

– S obzirom na to da većinu radnog dana provodim sjedeći pred laptopom tražila sam neku aktivnost kojom bih se bavila nakon posla da se malo fizički aktiviram i ispucam energiju. Isprobala sam trčanje, teretanu i slično, ali nije mi se baš sviđalo i brzo sam odustala. Onda mi je bratova tadašnja cura predložila da odem s njom na jedan trening svile, rekla je da je super grupa i trenerica tamo gdje ona ide i da bi mi se to moglo sviđati. I tako sam otišla i ostala sve do sada – govori nam Elena.

Sviđa joj se što ples na svili aktivira sve mišiće u tijelu pa se kontinuiranim treninzima stekne poprilično dobra kondicija i forma, a istovremeno je zaista kreativan.

– Točke na svili mogu biti prava umjetnost. Taj spoj fizičke snage, elegancije i kreativne slobode je za mene bio dobitna kombinacija zbog čega sam se pronašla u plesu na svili – ističe.

Na pitanje što je važno za one koji se žele okušati u ovoj aktivnosti, Elena kaže da je to upornost.

– Na početku je najvažnije ne odustati odmah. Za ples na svili je potrebna snaga, kondicija i tehnika, a sve to dolazi s vremenom i kontinuiranim treninzima. Na prvom treningu se ne možeš ni popeti na svilu i to je skroz normalno, ali bitno je biti uporan i vježbati. Nakon već par tjedana sve ide puno brže i lakše. A onda kasnije, kad imaš već nekoliko godina treniranja i nastupa iza sebe sve više dolazi do izražaja kreativni dio i osmišljavanje raznih sekvenci, točaka, izražavanje sebe i svojih ideja ili osjećaja kroz točku na svili – napominje.

Ustupila Elena Crnković. / Foto: Cirkorama, CirkoBalkana

Elena trenira kod Sandre Dunaj u grupi Svilarice koja je dio udruge Triko Cirkus Studio.

– U grupi nas ima 20-ak, ali raspored dolazaka svatko prilagodi svojim mogućnostima. Ja treniram u prosjeku dva puta tjedno, ponekad preskačem treninge ako imam puno posla ili sam na putu, ali kad se pripremamo za nastupe onda treninzi budu i skoro svaki dan – govori.

Svake godine udruga organizira Leteću reviju u kazalištu Travno na kojoj sudjeluju sve grupe, a osim toga ljeti zna biti događanja u gradu koja nude “open stage” pa se prijave razni umjetnici, profesionalci ili amateri koji žele svoj rad pokazati pred publikom.

– Ove godine smo u duo i trio sastavima išle na nekoliko takvih nastupa i bilo je super. Generalno nemamo baš puno prilika za nastup pred publikom jer smo jako ograničeni prostorom gdje možemo nastupati, treba nam velika visina i čvrsta konstrukcija na koju možemo objesiti svile, tako da gdje god se pruži prilika pokušamo iskoristiti – ističe.

Elena je nedavno imala prilike plesati iznad mora u Puli otkuda potječu impresivne fotografije.

– Ta radionica Ples morskih svila u Puli je bila stvarno posebno iskustvo, prvi put da sam probala ples na svili iznad mora i penjanje na highline iznad kanjona – priča nam.

Treba napomenuti da se Elena profesionalno bavi dizajnom te je vrlo uspješna u svom poslu. Trenutno radi na poziciji Product Design Directora u Elevienu, startupu kojeg je pokrenula firma Bornfight u kojoj je zaposlena već šest godina. Platforma na kojoj radi omogućava gimnastičarima, sucima, trenerima, organizatorima natjecanja te fanovima gimnastike da na natjecanjima sudjeluju online, koristeći samo mobitel.

– Moj posao uključuje razvoj korisničkog iskustva Elevien platforme u cijelosti, a i svake pojedinačne aplikacije od kojih se sastoji. Još smo u relativno ranoj fazi razvoja ovog proizvoda, ali brzo ulazimo na tržište i već sad imamo korisnike iz više od 50 država u svijetu. Na zadnjem putovanju u Istanbulu bila sam poslovno, upravo iz razloga da prisustvujem gimnastičkom natjecanju kao predstavnik Eleviena. A osim gimnastike, platforma će se u budućnosti moći koristiti i za razne druge sportove, možda jednog dana to bude i ples na svili – zaključuje.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori