Subota, 21. rujna 2024.

FOTO Dječji tjedan obilježen prijamom u Županijskoj upravi, Koren: Djeca danas imaju različit materijalni status i uloga svih nas je omogućiti im istu startnu poziciju u društvu

Međunarodni dječji tjedan obilježava se prvi tjedan u listopadu, a tom prigodom diljem Koprivničko-križevačke županije provedene su i razne aktivnosti kojima se želi utjecati na kvalitetu života djece u društvenoj zajednici.

Tim povodom održan je i prijam u Županijskoj upravi, a voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca Melita Horvat istaknula je kako je vijeće vrlo aktivno tijekom cijele godine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Imali smo ovaj tjedan radni sastanak s križevačkim gradonačelnikom Marijom Rajnom jer smo ušli u projekt Europske unije “Utjecaj, a ne ukras” koji provodi Savez društava Naša djeca. Cilj je pokazati da djeca trebaju ne samo sudjelovati kada ih se prigodno poziva, nego da zaista sudjeluju u kreiranju odluka – istaknula je.

Da je i koprivničko Društvo Naša djeca vrlo aktivno potvrdila je predsjednica Jadranka Lakuš.

– Imamo vrlo aktivnu ekipu dječjih vijećnika i to me jako veseli. Ne odrađuje sve dječji gradonačelnik, nego se uloge podijele pa svi dobiju neke zadatke ili ih sami osmisle. Mi u Koprivnici prednjačimo u nekim stvarima pa smo tako među prvima dobili dječji proračun s kojim raspolažemo, a imamo i dječju mentoricu. Također, jedni smo od rijetkih koji u okviru Društva Naša djeca imamo dječju lutkarsku grupu neprekidno već 12 godina – istaknula je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje kako su Međunarodni dječji tjedan obilježavali duže nego li je službeno trajao, a promovirali su stare podravske vještine.

– Potražnja je bila velika tako da smo obišli Golu, Peteranec, Novigrad Podravski i škole te vrtiće na području Koprivnice. Više od 1.000 djece je obuhvaćeno u tim radionicama te igraonicama. Pokazali smo im kako se neke stvari doma mogu jednostavno napraviti, a sve je imalo i važniju poruku, odnosno da se od starih stvari mogu napraviti nove – kazala je te napomenula kako su dobili i nekoliko pristupnica djece i zainteresiranih roditelja koji se žele pridružiti društvu.

Župan Darko Koren osvrnuo se na sve provedene aktivnosti kada je u pitanju dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece”.

– Ova Županija je kroz aktivnosti i programe dokazivala da i jest prijatelj djece, a činjenica je da smo treća Županija koja je dobila taj prestižan status. To znači da je puno toga trebalo ispuniti kako bi se taj status postigao. U izradi je nova strategija za sljedeće tri godine, a ona će detaljno prikazivati sve naše aktivnosti kojima nastojimo djeci osigurati jednake mogućnosti i prilike – rekao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je i kako nažalost djeca danas imaju različit materijalni status te da je uloga svih angažiranih da se to što manje primijeti te da djeca imaju približno istu startnu poziciju u društvu.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako u ovom trenutku u našoj županiji Grad Koprivnica, Grad Križevci i Općina Virje imaju status prijatelja djece te da se nada da će se tome pridružiti i ostale općine te Grad Đurđevac.

Dječja gradonačelnica Grada Križevaca Maria Kranjec istaknula je kako joj je velika čast što je pozvana na prijam te da je u Dječjem gradskom vijeću već tri godine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Uživam u svemu, a svi zajedno imamo puno ideja. Jedna od njih je i ženski nogometni klub jer je puno djevojčica zainteresirano pa smo sve to uveli u proces. Kada napravimo popis zainteresiranih dogovorit ćemo se s klubom – rekla je.

Luka Jantolek, zamjenik koprivničkog dječjeg gradonačelnika, istaknuo je prednosti sudjelovanja u vijeću.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kao Dječje gradsko vijeće imamo mogućnost slobodnog izražavanja mišljenja, prijedloga i sudjelovanja u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta života djece u gradu – zaključio je.

Jadranka Lakuš dodatno se osvrnula na temu ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg tjedna.

– Sada kada se osvrnem iz godine u godinu aktivnosti su u cijeloj županiji sve sadržajnije i bolje. Nastavnici, odgojitelji i roditelji su jednostavno to sve prigrlili i u sklopu dječjeg tjedna se radi puno toga kako bi se potaknula dječja prava i kreativnost. Ovogodišnja tema bile su vještine s obzirom na to da je europska godina vještina, a mi smo odlučili djeci prenesti stare i pomalo zaboravljene vještine – kazala je.

Snimio Valentino Štefanek.

Svojim aktivnostima društvo je obuhvatilo i prigradska naselja te općine, a sve je to bilo moguće zahvaljujući financijskoj potpori Koprivničko-križevačke županije.

– “Županija – prijatelj djece” je status koji se ne može kupiti, već je to priznanje koje pokazuje sveukupnu brigu o djeci na svim područjima od smještaja djece u predškolske ustanove do procijepljenosti i socijalne sigurnosti. Puno je tu segmenata koje je Županija morala ispuniti da bi dobila taj naslov – navodi Lakuš.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Slušaj uživo
zatvori