Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Djeca iz Pitomače kroz ‘kamišibaj’ predstave učile o poznatim pričama

Kamišibaj predstave, iako stare više od 1.000 godina, nešto su relativno novo u Hrvatskoj, a predstavljaju slikovno pripovijedanje koje potječe iz Japana.

Tako je danas, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2023., u Knjižnici i čitaonici Pitomača kantautor Mladen Medak-Gaga održao predstave pod nazivom “Huja-haj, kamišibaj” za djecu područnih škola Otrovanec i Sedlarica te skupine Lavići i Pčelice iz Dječjeg vrtića Potočnica.

– Ovo je metoda koja omogućuje djeci da spoje vizualno i auditivno te da na taj način stvore kompletnu sliku i dojam o nečemu. Kamišibaj je izvrsno metodičko sredstvo i stoga je uvršteno i kod nas u kurikulum jer su djeca više koncentrirana i bolje pamte kad ovako uče. Radim ovo već tri godine i većinu sam priča sam napisao. Uveo sam i glazbu, napisao tekstove i ilustrirao, te sve sam i izvodim. Obišao sam gotovo 20 škola i vrtića i zaista primjećujem da svi odlično reagiraju na kamišibaj – rekao je kantautor.

Dodajmo kako su na predstavama sudjelovali učenici nižih razreda osnovne škole te djeca u sedmoj godini do polaska u školu, a predstavljene su im priče Glođan, seljak i otpad, Lopta je krivac, Mama Kukunka, tata Taranta i mali Juju, Kako živi Antuntun te Mače i pače.

zatvori