Četvrtak, 16. svibnja 2024.

FOTO Đelekovčanke gostovale u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ i promovirale tradicijsku izradu požiraka

U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” na HRT-u gostovale su Đelekovčanke i promovirale tradicijsku izradu požiraka, tjestenine za juhu koja je nedavno dobila status preventivne zaštite pri Ministarstvu kulture i medija.

Kako je to poručila Sonja Vuljak, inače ravnateljica Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca, zaštitu ovog stoljetnog umijeća izrade požiraka na posebnim rebrastim drvcima pokrenule su članice Društva žena Đelekovec u suradnji sa školom te Općinom Đelekovec. Pomoć su imale i od koprivničke etnologinje Vesne Peršić Kovač koja je savjetima pomogla u prijavi.

– Osobe koje su najviše “potegnule” oko prikupljanja podataka bile su Adela Horvat i Snježana Čempuh Vulić uz moju pomoć pa smo s članovima svoje uže i šire obitelji prikupile podatke, opisale postupak te snimile video i audio materijale kojima se potkrepljuju svi podaci u prijavi – otkrila je Vuljak.

Upravo su stoga one uz načelnicu Laru Samošćanec imale priliku predstaviti požirake i govoriti o ovoj tradiciji u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Pokazale su da ovo znanje prenose i na najmlađe jer su s njima u studiju bile i učenice đelekovečke škole Eva Horvat iz trećeg razreda i Maša Sabolić iz šestog razreda koje su vrlo vješto baratale drvcima i štapićima i pokazivale kako se ova tjestenina za juhu izrađuje. Tim su postupkom oduševile voditelje u studiju, kao i sve u režiji ove emisije, naglasila je Vuljak.

– Bila je to prilika da Đelekovčanke najave svjetsku premijeru predstavljanja svojih požiraka na CONPASTI, međunarodnom kongresu tjestenine, koji će se 7. studenog održati u Varaždinu, a na kojem je zemlja partner Italija – zaključila je.

zatvori