Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Članovi LAG-a iz pet županija posjetili Etno zbirku ‘Bakina priča’, Stubičar: Zbirka je primjer dobre prakse koji prikazuje spoj kulturne baštine i nasljeđa

Lokalna akcijska grupa “Virovitički prsten”, zajedno uz LAG Srijem, Adrion i Zrinsku goru – Turopolje jučer su u posjetu Kladarama razgledali bogatu etnozbirku starih predmeta.

Zbirka prati život najpoznatije pitomačke bake Ivke Mađar koja je sinonim za očuvanje tradicije i kulturne baštine Pitomače, a u njoj se mogu naći predmeti stari više od 150 godina.

– U zbirci se može vidjeti stari namještaj, narodne nošnje, brojne fotografije, razna odjeća i posteljina te starinske potrepštine koje je baka Ivka čuvala godinama. Često ugošćujemo razne posjetitelje pa nas je tako nedavno posjetilo 37 djece iz Katoličke osnovne škole Virovitica s kojima smo trijebili kukuruz i imali radionice s ekološkim materijalom. Sada smo ugostile i tri LAG partnera kojima smo pripremile obilazak zbirke te slatka i slana starinska jela – objasnila je Elvira Kodžaga iz Udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare.

Naime, LAG “Virovitički prsten” provodi projekt suradnje s još tri LAG partnera u kojem se potiče razvoj ruralnog turizma i promoviraju dionici s područja Virovitičko-podravske županije.

– Udruga Čuvarica član su našeg Upravnog odbora, dok njihova Etno zbirka “Bakina priča” prikazuje spoj kulturne baštine i tradicijskog nasljeđa koje ova udruga prikazuje. Iz tog smo razloga odabrali upravo njih i njihovu zbirku kao primjer dobre prakse da bi pokazali na koji način zaštititi tradicijsku baštinu s ovog područja i da bi promovirali naše članove LAG-a – rekla je voditeljica LAG-a “Virovitički prsten” Sanja Stubičar.

Dodajmo kako su u sklopu ovog projekta odrađena još dva studijska putovanja koja se odvijaju na području svakog od partnera, a provode se u sklopu mjere LEADER koja se odnosi na stavljanje naglaska na lokalno stanovništvo kao glavnog čimbenika ukupnog razvoja ruralnih područja.

zatvori