Subota, 11. svibnja 2024.

FOTO Atletičarka Sara Špiranec: Prošle godine na utrci od 10 kilometara na Prvenstvu Hrvatske osvojila sam broncu u posuđenim sprintericama

Sara Špiranec iz Pitomače jedna je od najboljih atletičarki Virovitičko-podravske županije, dolazi iz sportske obitelji, vlasnica je frizerskog salona, a ljubav prema atletici rodila se sasvim spontano.

Svoju sportsku karijeru započinje kao mažoretkinja još u osnovnoj školi. Istovremeno počinje trenirati rukomet i košarku, ali i karate – borbe i kate gdje dolazi do crvenog pojasa. Nakon osnovne škole upisuje srednju Strukovnu školu Đurđevac, smjer frizer, a zatim odlazi u Zagreb na dodatno obrazovanje za frizera stilista kada počinje rekreativno trčati.

– U Zagrebu sam počela trčati po Savskom nasipu, čisto da se pokrenem, no onda su se lagana trčanja pretvorila u ozbiljne treninge s tatom koji je bivši atletičar i Paulom Rakijašić koju je tada trenirao. Treninzi su bili sve češći pa smo odlučili napraviti plan treninga i cilj je bio da zajedno istrčimo pet kilometara, a zatim i polumaraton od 21 kilometra u Čakovcu – govori Sara.

Nakon stažiranja i rada u Zagrebu, Sara se vratila doma u Pitomaču gdje počinje novo poglavlje u njenom životu.

– Postala sam članica Atletskog kluba Virovitica i počela ozbiljnije trenirati te zaista živjeti i uživati atletiku. Iste godine otrčala sam i svoju prvu utrku na atletskoj stazi – Prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara, a nastavak je bio na Prvenstvu Hrvatske na 5.000 metara i krosu. Od tada idem iz sezone u sezonu za bržim i boljim utrkama i vremenima – rekla je.

Sara je u tri godine trčala brojne atletske staze, cestovne i trail utrke, a kao posebnu utrku izdvaja stazu sa stadionske atletike od 10.000 metara na Prvenstvu Hrvatske 2022. godine na kojoj je bila brončana u posuđenim sprintericama.

– Zbog promjena u pravilniku nisam mogla nastupati u svojim tenisicama, no upravo zato svaka utrka ima svoju težinu i svoje čari. Nakon te bronce, uzela sam i srebro na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske u krosu u utrci od osam kilometara koja je bila u Varaždinu. Krosom trkačku godinu, odnosno sezonu započinjemo i krosom ju nerijetko i završavamo, no osim krosa tu je i puno “običnih” kilometara u nogama, treninga, dugih laganih trčanja, dionica, ubrzanja, fartleka do laganih rastrčavanja, pilatesa i teretane. Treniram skoro svaki dan, osim nedjeljom kad većinom imam dan odmora. Jednom godišnje s klubom odlazimo na pripreme na Bjelolasicu pa tamo treniram do dva puta na dan – objašnjava.

Slobodno vrijeme Sara provodi s obitelji, voli kuhati ili se aktivno odmarati šetajući ili vozeći bicikl. Uz tatu atletičara, odrasla je i uz mamu frizerku pa osim ljubavi prema trčanju, ima i ljubav prema frizerstvu.

– Ova godina bila je izazovna jer sam otvorila svoj frizerski salon u Pitomači i često me pitaju kako stignem trčati, raditi i imati vrijeme za sebe. Odgovor je taj da ako volite nešto raditi i radite to s voljom i ljubavlju, nikad vam neće biti teško i uvijek ćete naći vremena za to. Stvari koje volimo, bio to posao koji radimo ili hobi, postaju dio nas i naša rutina bez koje ne možemo zamisliti dan – rekla je Sara.

Dodala je kako si u budućnosti želi još puno kilometara u nogama, dobrih utrka i uspješnih atletskih i poslovnih dana.

– U svemu ovome, jako je bitna i podrška bližnjih. Imam sreće jer moja obitelj i prijatelji, članovi kluba pa i svi i oni koji me prate putem društvenih mreža, pružaju mi veliku potporu. Iz tog razloga, za velik dio svega što radim i imam, mogu zahvaliti svima njima, a posebno mami i tati jer su mi oni najveći uzori i podrška u životu. Naposljetku, mladima želim poručiti da nikad ne odustaju od svojih snova i onoga što vole jer ljubav, rad i upornost se na kraju uvijek isplati – zaključila je Sara.

zatvori