Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Đurđevac domaćin velikog skupa, dr. Jendrašic: Tema su kronične rane, dolaze nam vodeći stručnjaci, a očekujemo 200 sudionika

Prvi vikend u studenom u Đurđevcu će se okupiti 200-tinjak liječnika, medicinskih sestara i tehničara na skupu pod nazivom “Kronične rane – jučer, danas, sutra”.

Idejni začetnik i pokretač ovog tečaja je Đurđevčanin dr. Ivica Jendrašic, specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije i subspecijalist traumatologije, koji nam je rekao da će se tečaj održati 4. i 5. studenog u Domu kulture u Đurđevcu.

– Tečaj je namijenjen prvenstveno djelatnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenoj njezi u kući, patronažnoj službi i domovima za starije i nemoćne osobe gdje je ta problematika najučestalija. Oduvijek postoji problem u liječenju kroničnih rana na svim razinama zdravstvene skrbi. Nitko se toga ne želi primiti jer nije zahvalno liječenje. Kronična rana se definira kao svaka rana koja ne zaraste u za to predviđenom roku, a najčešće se radi o ulkusima donjih ekstremiteta (venski i arterijski) te ranama koje se javljaju kod ljudi koji leže – dekubitusima. Govorimo pritom o teško bolesnim ljudima koji nemaju samo kroničnu ranu nego i mnoge druge bolesti – objasnio je dr. Jendrašic koji danas radi u privatnoj praksi obiteljske medicine u Đurđevcu, na kirurškom odjelu bjelovarske opće bolnice te je suradnik nekoliko privatnih poliklinika.

Istaknuo je da očekuju do 200 sudionika.

– To je prvi skup ovakvog obima i ovakve tematike koji je organiziran u našoj županiji. Tečaj je zamišljen kao kombinacija predavanja i radionica. Predavanja je otprilike 20-ak i osam je radionica, a vodi ih preko 20 govornika i demonstratora. Podržani smo od strane Hrvatske liječničke komore podružnice Koprivničko- križevačke županije, a tu su i drugi sponzori koji su pomogli u realizaciji ovog tečaja. Mahom je riječ o onima koji su zainteresirani u toj tematici, primjerice proizvođači lijekova i sredstava koja se koriste u liječenju kroničkih rana – naglasio je i zahvalio Gradu Đurđevcu i Turističkoj zajednici grada Đurđevca na pomoći i ustupanju Doma kulture radi održavanja tečaja.

Kako kaže, Đurđevac je idealno mjesto za održavanje tečaja radi odlične infrastrukture – sva predviđena infrastruktura je u krugu 200 metara.

Također je zahvalio i ostalim kolegama koji su odvojili svoje slobodno vrijeme za pomoć u organizaciji, prvenstveno dr. Jagodi Gašpari, dr. Ani Posavec Andrić, ne umanjujući pritom važnost i svih ostalih koji su pomogli.

Što se tiče samog skupa, on je bodovan za liječnike, medicinske sestre i tehničare. Sa strane Hrvatske liječničke komore je kategoriziran kao tečaj prve kategorije, a još čekaju odluku o kategorizaciji od strane Komore medicinskih sestara.

– Dolaze nam renomirani predavači i gosti iz cijele Hrvatske, a među njima i docentica Mirna Žulec te primarijus Marin Marinović iz KBC-a Rijeka koji je ujedno i nositelj tečaja – zaključio je i istaknuo kako će tijekom održavanja tečaja biti održana i izložba fotografija kolege Darka Kekelja.

Medijski pokrivaju portal Drava.info, Radio Drava i Podravski radio.

zatvori