Petak, 17. svibnja 2024.

[DARIVANJE] Za 10. TEDxKoprivnicaLibrary očekuje vas prava poslastica uz čak šest govornika, ulaznice su razgrabljene, a znamo kome ih poklanjamo

U subotu 28. listopada točno u 18 sati Knjižnica i čitaonica Fran Galović ponovno postaje središte inspiracije.

Očekuje Vas prava poslastica jer TEDxKoprivnicaLibrary ove godine donosi čak šest govornika iz različitih područja stručnosti i obrazovanja, koji će podijeliti svoje jedinstvene i inspirativne priče. Očekujte da će vas ovi sjajni govornici potaknuti na razmišljanje i nadahnuti novim idejama koje su vrijedne širenja.

Andrew Lee Miller, iskusni je marketinški stručnjak iz Silicijske doline, čije impresivne uspjehe možemo mjeriti u stotinama milijuna dolara. Autor, govornik i istinski digitalni nomad čija je nevjerojatna karijera obilježila posljednja dva desetljeća proputovao je i živio u više od 70 zemalja širom svijeta. Na TEDxKoprivnicaLibrary Andrew predstavlja svoje poimanje putovanja koje za njega nije tek obična aktivnost; on ga doživljava kao sredstvo radikalne transformacije. Umjesto klasičnog planiranja i rutinskih putovanja, radikalno putovanje predstavlja koncept koji se suprotstavlja ustaljenim običajima. Sudbina, karma i ljudska dobrota igraju ključnu ulogu u njegovom putovanju, pomažući ljudima da nadvladaju strah od neuspjeha i depresiju te uvide vrijednost života i vjerovanje da mogu postići sve što požele.

Marija Ott Franolić nezavisna je književna kritičarka i teoretičarka čiji se teorijski rad usmjerava prema dubokom razmatranju veza između čitanja, mišljenja i empatije. U svom nadolazećem nastupu na TEDxKoprivnicaLibrary, Marija će podijeliti svoju strast o važnosti pronalaženja zadovoljstva u tekstu. Njezin je glavni cilj potaknuti ljude da čitaju ne zato što moraju, već zato što žele. Naglašavanjem uživanja u čitanju postavlja temelje za poticanje mladih da prigrle knjige u doba digitalne preplavljenosti informacijama, čineći čitanje izvorom radosti i obogaćenja, a ne teretom ili prisilom.

Tomislav Strgar, voditelj AI odjela u TIS Grupi, s bogatih 15 godina iskustva u ICT sektoru na različitim pozicijama, nudi fascinantan uvid u svoju profesionalnu putanju. Od 2019. godine, istražuje područje umjetne inteligencije te je aktivno uključen u pripremu timova i vođenje AI projekata. Neki od projekata na kojima radi uključuju SENDD, sustav za rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja, te Vineyard Angel, primjenu umjetne inteligencije u vinogradarstvu. Također, sudjeluje u razvoju različitih LLM virtualnih asistenata. Na ovogodišnjem TEDxKoprivnicaLibraryju Tomislav predstavlja cjelokupan životni slijed razvoja “Sustava umjetne inteligencije za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja kod dojenčeta”, s naglaskom na medicinski aspekt projekta i njegov doprinos društvu u cjelini.

Doc. dr. sc. Bruce Yerkovich znanstvenik je s impresivnim akademskim i poduzetničkim putem. Autor je mnogobrojnih znanstvenih radova, recenzija i knjiga te gostuje kao predavač na sveučilištima, institutima i centrima diljem svijeta. U svojoj bogatoj biografiji Yerkovich ima i nekoliko tvrtki usmjerenih na iskustveni turizam. Njegov ranč na Velebitu, Linden Tree Retreat & Ranch, prepoznat je 2022. godine kao jedno od 20 mjesta na svijetu koje treba posjetiti s obitelji prema vodećim britanskim dnevnim novinama, “The Telegraph”. Na TEDxKoprivnicaLibraryju nudi inspirativnu perspektivu o tome kako intenzivno živjeti i iskoristiti svoj život na najbolji način, bez čekanja na sutra, bolja vremena ili potresne događaje koji nas prisiljavaju da se zamislimo. Koristeći slikovit jezik, Yerkovich nas potiče da naslikamo vlastiti život kao umjetničko djelo; metafora koja nas podsjeća da život može biti izvanredno iskustvo, ispunjeno raznolikošću i bogatstvom, ako se odvažimo eksperimentirati, riskirati i istraživati.

Dinka Juričić, za sebe kaže da je oldtajmerica iz sredine prošloga stoljeća, no njezin život nikada nije prestao biti uzbudljiv i inspirativan. Nevjerojatno je vitalna i radoznala, obožava okupljati ljude, povezivati ih i organizirati velika događanja. Stoga ne čudi da je uz vođenje iznimno aktivne udruge koja se bavi raznim humanitarnim projektima, stvorila i Facebook zajednicu od 11.000 duša. Njezin dom nalazi se u idiličnom Šarengradu, smještenom uz obalu Dunava gdje je osmislila i Kamp Kapitenovo – kamp koji privlači bicikliste, hikere i kanuiste iz cijelog svijeta. Na TEDxKoprivnicaLibraryju Dinka predstavlja inspirativne priče petorice oldtajmera koji su se poput nje odlučili odbaciti stereotipe koje nosi starost. Kako Dinka kaže njihovi su životi potaman i ispunjeni radošću, a svaki dan predstavlja novu avanturu. Uzor su svima nama da slijedimo svoje strasti i nikada ne prestanemo sanjariti.

Ana Jembrek vrsna je operna pjevačica čije putovanje u svijet glazbe obiluje začudnim mjestima i pričama. Na TEDxKoprivnicaLibraryju hrabro dijeli svoju osobnu priču dijagnoze autizma u 37 godini te govori o iskustvu kako je cijeli svoj život osjećala da je drugačija, tražila prave odgovore, suočavala se s izazovima skrivanja i maskiranja svoje prave prirode, i na kraju pronašla snagu u svojoj najdubljoj strasti – knjigama. Ana pokazuje kako strast prema čitanju može biti most prema dubokom razumijevanju i prihvaćanju svoje autentičnosti te naglašava važnost pronalaska ispravnih odgovora. Za Anu, knjige su postale ključni element njenog životnog putovanja, budući da su joj od djetinjstva ukazivale na put prema spoznaji same sebe.

Kao i uvijek besplatne ulaznice dostupne su od ponedjeljka 23. listopada u Odjelu za odrasle Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

Da bi ova konferencija bila besplatna i sadržajna zaslužni su brojni partneri koji nas već godinama prate: Veleposlansto SAD-a u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, Inducta, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Podravka, Etnokaj, Turistička zajednica grada Koprivnice, Touche, Carlsberg, Meseco, Sana delikatese, Grošek

Medijski pokrivaju portal Drava.info i Radio Drava.


Za 10. TEDxKoprivnicaLibrary očekuje vas prava poslastica uz čak šest govornika, ulaznice su razgrabljene, a mi ih imamo za vas. Dobitnica dviju ulaznica je Narcisa Jembrek.

zatvori