Nedjelja, 16. lipnja 2024.

[DARIVANJE] Pitomačka pivovara Pitko proizvodi craft piva koja su potpuno prirodna, a znamo kome poklanja bogate poklon pakete

Pitomačka pivovara Pitko nudi šest stalnih vrsta craft piva uz nekoliko sezonskih, a svi njihovi proizvodi 100 posto su prirodni.

Riječ je o maloj i karakterističnoj craft pivovari, do nedavno jedinoj na području Virovitičko-podravske županije, koja sve svoje proizvode radi u potpunosti tradicionalno, točnije od vode, ječma, kvasca i hmelja.

– Naša piva su bez dodataka, nepasterizirana, nefiltrirana ili kemijski obrađena zbog čega su punog okusa i karakteristične boje. Naglasak je na kvaliteti, a ne kvantiteti te želimo stvarno prirodan proizvod i pri tome se ne igramo. Osobno volim dio “sladnosti” u pivu jer je to pokazatelj da su piva napravljena od pivskog ječma, a ne iz ekstrakta i to je karakteristika naših piva – rekao je Miroslav Novosel, jedan od vlasnika pivovare Pitko.

Sama ideja proizvodnje piva nastala je još kad je Miroslav bio na ekskurziji u srednjoj školi, a ozbiljniji proces proizvodnje počeo je nakon rada u sezoni i posjeta Češkoj.

– Tada sam prvi puta vidio da se pivo može raditi u manjim prostorima i da ne ovisi sve o velikim zgradama, silosima i industriji, već da ima nešto i u toj kućnoj radinosti. Poslušao sam nekoliko stručnih predavanja, završio par tečajeva i trebalo je tri mjeseca da nabavim svu potrebnu opremu za kućno pivarstvo, točnije sve je bilo “home made”. Prvo pivo skuhao sam 2008. godine i nakon brojnih dobrih komentara, počeli smo s pivovarom – govori Miroslav.

Zajedno s Marijanom Rengelom, Pitko pivovara pokrenuta je 2017. godine, a prvo Pitko pivo proizvedeno je na Dan općine Pitomača.

– Samostalno pokretanje pivovare bio je prevelik zalogaj za mene, a Marijan je prepoznao moju ideju i skupa smo uskočili u partnerstvo. Prva promocija našeg piva bila je kad smo pivo točili ispod šatora za dane festivala u Pitomači i uspjeli smo se predstaviti masi ljudi. Danas nastavljamo posjećivati bliže festivale gdje je maksimalno do pet pivovara, ali i razne sajmove, dane općina, koncerte i ostale prigode. Općenito nam je najveća potrošnja piva u lokalnom kafiću u Pitomači, dok se naša piva u bocama distribuiraju sve do Dubrovnika – ističe Miroslav.

U svojoj ponudi imaju šest stalnih piva koja dolaze u bocama i na točioniku te dva sezonska isključivo na točioniku.

– Moramo se znati prilagoditi tržištu i za razliku od velikih industrija, to i možemo. Kod craft pivovara mogu se raditi čuda, kompleksne vrste piva i ozbiljni stilovi gdje se možemo iskazati kvalitetom. Tako proizvodimo lagano pivo prelaska s industrijskog na craft pivo (ABA), zatim svijetlo pivo kod kojeg je naglašen okus ječma (ALE svijetlo), laganije tamno pivo na svakodnevnoj bazi (ALE tamno), aromatično svijetlo pivo s okusom tropskog voća (Citra), gorko zahmeljeno pivo s finim tropskim aromama (APA) te jako gorko zahmeljeno pivo s velikim postotkom alkohola (IPA) – objašnjava.

Ustupio Miroslav Novosel.

Tijekom cijele godine nude i sezonsko pivo koje je nastalo isključivo za Dan žena, no uvedeno je u cjelogodišnju proizvodnju zbog velike potražnje.

– Ideja je bila napraviti pivo koje nema specifičan okus piva koji većini žena ne odgovara, da bude lijepe i ugodne boje te finog voćnog okusa, a da nije radler. Tako je nastalo Red pivo od maline koje je spoj sour kvasca i živog voća. To pivo točimo samo u jednom objektu jer to je pivo relativno nestabilno, ne može dugo stajati i može otići u vrstu kiselog piva. Osim ovog, za Dan svetog Patrika tjedan dana nudimo i lagano pivo zelene boje uz naglašene arome koprive, mente i kadulje – govori.

Danas se craft piva ne mogu naći u svakom lokalu jer sve češće velike industrije “izguraju” male craft pivovare koje su ograničene količinom proizvodnje i prostora, ali i sirovina.

– Situacija nije bajna, muka je i borba je stvarna. Ne smijemo biti sastavni dio drugih pivovara te je teško upasti u ponudu nekog lokala jer treba imati razumijevanja da je craft proizvodnja i skladištenje drugačije. No, ulažemo puno truda i vremena, ljudi znaju za nas i zastupljeni smo na tržištu. Ekonomija čini svoje, ali mi se držimo svoje proizvodnje i ne primamo se jeftinijih zamjenskih rješenja već čuvamo našu posebnost – zaključuje Miroslav.


Pitomačka pivovara Pitko troje najsretnijih čitateljica ili čitatelja daruje s po jednim bogatim poklon paketom. Dobitnice po jednog poklon paketa su Anita Kovačić, Valentina Šelimber i Ana Kolar. Daljnje upute poslali smo vam u Facebook inbox.

zatvori