Srijeda, 8. svibnja 2024.

Besplatna poslastica u Domoljubu: Koprivničko ‘Čitanje NJE’ predstavit će izvedbeni tekst drame ‘Šteta šta je žena’

12. “Čitanje NJE” u sklopu projekta 6 glumica traži autora Prostora rodne i medijske kulture – K-zona po prvi će se puta održati u Koprivnici.

Koprivničko “Čitanje NJE” predstavit će izvedbeni tekst “Šteta šta je žena” autorice Anje Pletikose, Zagrepčanke koja je aktivna članica hrvatske nezavisne kulturne scene.

Čitanje će izvesti glumice Romina Vitasović Lučić, Gordana Džepina i Martina Mandek.

Režiju “Čitanje NJE” ovoga puta preuzela je glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koja je više od jednog desetljeća živjela u Koprivnici, Mirta Zečević.

U drami “Šteta šta je žena” Anja Pletikosa prikazuje susret prijateljica jednog utorka navečer. Šest prijateljica sjedi i razgovara. Kao i uvijek, kroz razgovor “ispliva” puno toga o čemu se do tada nije pričalo, a da je Hrvatska žena, sigurno bi se tom razgovoru pridružila.

Isto tako, nakon “Čitanja”, moći ćete poslušati izlaganje završnog rada Monike Roth, sadašnje novinarke i edukantice psihoterapije, “Rodni aspekti u prezentaciji glumica i glumaca na hrvatskim internetskim portalima” koji je nastao tijekom studiranja na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica.

“Čitanje NJE” su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima. “Čitanje NJE” glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora” koju su 2020. godine, s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i suradnice.

Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj udruga K-Zona. Do sada je uspješno realizirano jedanaest “Čitanja NJE” u Zagrebu (5), Rijeci (3), Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr i na Facebooku 6GTA, a snimka izvedbe bit će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com.

Dvorana “Domoljub”

5. listopada 2023. (četvrtak) u 19:00 sati

Ulaz na program “2u1”, čitanja i predavanja je slobodan.

zatvori