Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Završavaju radovi na izgradnji kanalizacijske mreže u Općini Pitomača, Marenić: Izdane su uporabne dozvole, omogućeno je priključenje na mrežu

Povodom završetka radova na izgradnji kanalizacijske mreže u naseljima Pitomača, Otrovanec, Kladare, Dinjevac i Grabrovnica uspješno je izvršen tehnički pregledi u okviru projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Pitomača”.

Damir Marenić, direktor tvrtke Virkom, rekao je kako je ovo je treći uspješno obavljen tehnički pregled na Aglomeraciji Pitomača što se tiče odvodnje otpadnih voda.

– Nakon prethodno uspješno obavljenih tehničkih pregleda, izdane su uporabne dozvole i omogućeno je priključenje na mrežu koja je u cijelosti izgrađena i stavljena u uporabu. Ovakav način odvodnje otpadnih voda prihvatljiv je što se tiče zaštite okoliša, ali je i financijski dio povoljniji za krajnjeg korisnika – kazao je te naglasio kako je sada bitno da postoji dovoljno opterećenje za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda jer slijedi probni rad.

Iako je projekt Aglomeracije pri samom kraju po dokazivanju njegove učinkovitosti slijedi zadnji tehnički pregled za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji će biti za nešto više od godinu dana.

– Samim time završit će i cijeli projekt Aglomeracija Pitomača, a s obzirom na to da je sufinanciran iz europskih fondova njegovo praćenje je još narednih pet godina. No, što se tiče samih radova i priključenja za same korisnike više se ništa značajno neće promijeniti – rekao je Marenić i pozvao sve korisnike da dođu u Vodakom kako bi izvršili proces priključenja.

Direktor tvrtke Vodakom Antonio Vidović napomenuo je kako je izvršen tehnički pregled za naselja u Općini Pitomača s 25 crpnih stanica, dok je ukupna dužina mreže 64 kilometara računajući i naselje Stari Gradac te Dravsku ulicu faza II.

– Ovaj projekt rezultat je suradnje tvrtke Virkom kao nositelja projekta, Općine Pitomača koja je sufinancirala projekt i tvrtke Vodakom te možemo reći da smo kroz ovaj projekt uspjeli odraditi jednu dobru priču, a to znači da smo omogućili priključenje na javni vodoopskrbni sustav. Na ovom uslužnom području imamo u konzumaciji 1.650 priključaka na sustav javne vodoopskrbe, dok naše buduće korisnike očekuje ukupno 2.068 priključaka na sustav javne odvodnje – rekao je Vidović istaknuvši kako se u Pitomači u okolnim mjestima gdje se provodi projekt vidi velika zainteresiranost korisnika koji do sada nisu imali adekvatan način zbrinjavanja otpadnih voda.

Spomenimo da vrijednost projekta iznosi 34,7 milijuna eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije u iznosu od 19,7 milijuna eura. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancira se nacionalnim sredstvima u iznosu od 8,04 milijuna eura.

Projektom se obuhvaćaju radovi na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kroz Aktivnost 1, odnosno dogradnja sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Pitomača te Aktivnost 2, odnosno rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Pitomača.

zatvori