Nedjelja, 12. svibnja 2024.

Učiteljice iz Drnja posjetile Finsku i učile o obrazovnom sustavu: Nema usmenog ni učenja napamet, testovi su vrlo rijetki, nasilja je malo…

Učiteljice Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja u sklopu Erasmus+ projekta otputovale su u Finsku gdje su tjedan dana istraživale tamošnji obrazovni sustav.

Ana Tustonjić Dombaj, učiteljica i koordinatorica Erasmus+ projekata u školi, navela je da je s učiteljicom Ksenijom Varović boravila u finskom gradu Oulu u tamošnjoj Kastelli školi, a ovo im je ujedno bila i prva mobilnost u drugoj akreditacijskoj godini.

– Ravnatelj finske škole Timo Salmi upoznao nas je s finskim obrazovnim sustavom. Predškola je obavezna za sve učenike. Škola je besplatna za sve i obvezna do 18. godine života. Učenici imaju besplatne obroke, udžbenike i sav pribor. Od najranije dobi u središtu je učenik. Svaka škola ima autonomiju i može samostalno odrediti trajanje školskog sata u rasponu od 45 do 70 minuta. Raspored sati se mijenja tri do četiri puta godišnje u skladu s potrebama i mogućnostima učenika. To znači da učenici u određenom razdoblju imaju manji broj predmeta. Broj predmeta u jednom razdoblju varira između šest i devet. Zbog toga su učenici manje opterećeni i mogu se više fokusirati na sam sadržaj te napredovati prema svojim sposobnostima – objasnila je Tustonjić Dombaj.

Što se tiče vrednovanja, ni učitelji ni učenici nisu opterećeni, nastavila je.

– Nema usmenog ispitivanja, a testovi su vrlo rijetki. Svaki učenik samostalno brine o svom napretku koji učitelji kontinuirano prate. Učenici ne osjećaju pritisak zbog ocjena i uspjeha. Nema učenja napamet, a naglasak se stavlja na praktični rad i osamostaljivanje učenika. U školi uče kuhati, šivati, izrađivati predmete od različitih materijala i kako biti tolerantni. Domaće zadaće gotovo da i nema. Škola nema školskog pedagoga. Nasilja je vrlo malo, a kazne su stroge. Svaka škola ima medicinsku sestru. Svake godine finska vlada iz državnog proračuna izdvaja veliku količinu novca, stoga su im škole vrhunski opremljene – dodala je i zaključila da se Finci ponose svojim obrazovanjem, a u Finskoj se na podučavanje gleda kao na vrlo poželjno zanimanje.

Izvor: OŠ Fran Koncelak Drnje
Izvor: OŠ Fran Koncelak Drnje
zatvori