Subota, 18. svibnja 2024.

Školi iz Drnja dodijeljena europska nagrada za inovativno podučavanje, Tustonjić Dombaj: Povećali smo motivaciju učenika za rad u STEM području

Osnovna škola Fran Koncelak iz Drnja dobila je prestižnu nagradu European Innovative Teaching Award Europske komisije za 2023. godinu.

Cilj nagrade je predstaviti kvalitetne i inovativne nastavne prakse provedene u okviru programa Erasmus+ te vrednovati rad nastavnika i njihovih škola. Komisija svake godine definira tematsko područje koje projekti moraju obuhvatiti kako bi se mogli razmatrati za Europsku nagradu za inovativno poučavanje.

– Nagrađeni projekt provodili smo zajedno s partnerskim školama iz Estonije, Grčke i Cipra, a u projekt je bilo uključeno oko 250 učenika i 30 učitelja. Aktivnosti kojima smo se bavili tijekom trajanja projekta bile su usmjerene na znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a korištene metode bile su istraživanje, rješavanje problema, simulacije, praktični rad, terenski rad i diskusija u svrhu stjecanja novih znanja – kazala je Ana Tustonjić Dombaj, koordinatorica Erasmus+ projekta SLAM.

Dodaje kako je ovakav način rada omogućio učenicima jasnije sagledavanje i razumijevanje rada strojeva i računala te jezik računala, što je preduvjet za uspješan rad s naprednom tehnologijom.

– Kroz ovaj projekt povećali smo motivaciju učenika za rad u STEM području jer su kroz neposredan praktičan rad izravno vidjeli proizvode svog rada. Također, dobili su uvid u nove načine učenja, što je rezultiralo njihovom većom uključenošću u novoformirane izvannastavne aktivnosti – ističe.

Konkretni rezultati po završetku projekta bili su razvijeni STEM setovi za izgradnju F1 bolida, holograma, seizmografa i power bank-a te izrada metodoloških brošura.

– Provođenjem projekta naša je škola postala modernija, dinamičnija i kooperativnija, a učitelji kreativniji, fleksibilniji i otvoreniji – rekla je te poručila kako su izuzetno ponosni što su dobili nagradu i što je kvaliteta njihova projekta prepoznata.

Spomenimo kako su članovi hrvatskog tima bili Ksenija Varović, Ana Tustonjić Dombaj, Dunja Valenčak, Vedran Janković, Renata Tišler, Stjepana Kadić, Ksenija Marić i Andrea Pandurić.

Izvor: Osnovna škola Fran Koncelak Drnje
zatvori