Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Sjajne vijesti stigle u Đurđevac, odobreno je financiranje izgradnje novog Centra za starije osobe

Prije dva dana u Đurđevac su stigle sjajne vijesti, naime donesena je odluka o financiranju projekta izgradnje i opremanja Centra za starije osobe Đurđevac.

Kako doznajemo, ugovor će biti potpisan u ponedjeljak u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a riječ je o projektu vrijednom nešto više od 6,8 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva iznose nešto više od 6,1 milijun eura.

Podsjetimo, prijavitelj projekta je Grad Đurđevac, partner Koprivničko-križevačka županija, a podupirajuće općine su Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac i Novigrad Podravski.

– Izgradit će se novi centar za pružanje usluga u zajednici kapaciteta 122 kreveta za smještaj funkcionalno ovisnih starijih osobe te kapaciteta za pružanje izvaninstitucijskih usluga za ukupno 274 korisnika. U sklopu Centra pružat će se i izvaninstitucionalne usluge starijim osobama, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, i to usluge smještaja za starije osobe za vrijeme privremene spriječenosti njegovatelja usluge boravka – poludnevnog boravka i usluge cjelodnevnog boravka, pružanje savjetovanja, psihosocijalnog savjetovanja i psihosocijalne podrške, pružanje usluge pomoći u kući, što uključuje usluge poput organiziranja prehrane, obavljanje kućnih poslova, održavanja osobne higijene te zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba – objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Osim toga, pružat će se usluge poput organiziranja dnevnih aktivnosti, osiguravanja pratnje na liječničke preglede, organizacije dostave lijekova, organizacije radionica za unaprjeđenje digitalnih vještina, provođenja rekreativnih aktivnosti za starije i slabije pokretne osobe, organizacije tribina i edukacija i slično.

– Ukupni broj smještajnih kapaciteta iznosi 122 i to za funkcionalno ovisne korisnike koji se kategoriziraju u treći i četvrti stupanj. Tako je predviđeno 106 kreveta za korisnike starije osobe – treći stupanj usluge, 16 kreveta za korisnike starije osobe – četvrti stupanj usluge. Broj osoba kojima se mogu pružiti izvaninstitucijske usluge je ukupno 274 i to za poludnevni boravak četiri korisnika, za cjelodnevni 10, privremena spriječenost njegovatelja (treći stupanj usluge) predviđen je za četiri korisnika, pomoć u kući za 245 korisnika i to 50 korisnika usluge organiziranja prehrane, 195 korisnika usluge obavljanja kućnih poslova, održavanja osobne higijene i zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba. Savjetovanje, odnosno psihosocijalno savjetovanje i podrška bit će organizirano za 11 korisnika – zaključuju.

Dodajmo na kraju da će projekt trajati od 2. listopada 2023. do 30. lipnja 2026. godine.

Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
zatvori