Utorak, 7. svibnja 2024.

RASTE NEZAPOSLENOST U kolovozu na birou 1.898 osoba

Krajem kolovoza na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.898 nezaposlenih osoba.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, a u
odnosu na srpanj evidentirano je 125 nezaposlenih osoba ili 7,1 posto više, dok je u odnosu na kolovoz prethodne godine riječ o 29 nezaposlenih osoba ili 1,6 posto više.

U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama je zabilježen rast broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 15,8 posto, u Koprivnici za 4,7 posto te u Križevcima za jedan posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom kolovoza izašlo 212 osoba, što je za 1,4 posto manje nego u srpnju te za 3,9 posto više nego u kolovozu prethodne godine. Pritom, od toga su zaposlene 164 osobe, odnosno 77,4 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom kolovoza bilo 337, što je za 14,5 posto manje nego u srpnju te za 31,6 posto više nego u kolovozu prethodne godine. Izravno iz radnog odnosa dolazi 238 osoba ili 70,6 posto, izravno iz redovitog školovanja 33 osobe ili 9,8 posto te iz neaktivnosti 66 osoba ili 19,6 posto.

Spomenimo da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 424 potrebe za radnicima od strane poslodavaca, što je za 44,2 posto više nego u srpnju te za 24,2 posto manje nego u kolovozu prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Najtraženija zanimanja u kolovozu su suradnik, odnosno suradnica u praktičnoj nastavi, odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece, učitelj, odnosno učiteljica djece s teškoćama u razvoju te prodavač, odnosno prodavačica.

zatvori