Petak, 17. svibnja 2024.

Poznati pobjednici natječaja ‘Nostalgija u Koprivnici’, Sabolović-Krajina: Bilo je raznih žanrova, zanimljivih pristupa i kreativnih obrada teme

U sklopu kreativnog natječaja Knjižnice i čitaonice Fran Galović članice povjerenstva odabrale su najbolje kratke priče o temi “Nostalgija u Koprivnici”.

Na natječaj je pristigao rekordan broj priča u odnosu na prethodne četiri godine, a od čak 32 priče njih 28 odgovaralo je uvjetima natječaja.

Prvo mjesto osvojili su Zoran Odžić i Una Čulić iz Koprivnice s pričom “Sumrak bogova”, drugo mjesto pripalo je Luki Fijačku iz Varaždina za priču “Pesoglavci”, dok je treće mjesto zauzela Nikolina Sabolić iz Koprivnice sa svojom pričom “Keksi i cappuccino”.

– U ovogodišnjem natječaju Koprivnica je bila kulisa za literarno propitivanje nostalgije koja se u najširem smislu definira kao iracionalna težnja za vraćanjem u prošlost, tuga za onim što je bilo i što se ne može vratiti, idealiziranje prošlosti za razliku od sadašnjosti, a razlog može biti gubitak u životu ili čak i samo starenje – kazala je Dijana Sabolović-Krajina iz knjižnice.

Cilj natječaja bio je potaknuti kreativnost u području literarnog stvaralaštva, ali i promovirati Koprivnicu na inovativan način.

– Na natječaj su pristigle priče iz različitih dijelova Hrvatske, a bilo je raznih žanrova, zanimljivih pristupa i kreativnih obrada zadane teme. Mnoge od njih, a naročito one nagrađene, smještaju radnju u Koprivnicu na iznimno autentičan i plastičan način, što nije samo puko ispunjavanje kriterija natječaja – istaknula je Sabolović-Krajina.

Dodjela nagrada kao i predstavljanje autora i njihovih priča održat će se 4. listopada u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Fran Galović.

Nagrađene priče bit će dostupne svima za čitanje na mrežnoj stranici koprivničke knjižnice, a bit će objavljene i u elektroničkoj knjizi Koprivničke priče 2. u 2024. godini.

Spomenimo da su povjerenstvo činile Dijana Sabolović-Krajina, Lidija Dujić i Sonja Delimar. Kriteriji kojima su se vodile bili su poštivanje teme natječaja, pismenosti, kreativnosti i principa pisanja priče koji nadilaze puku refleksiju, uspomenu ili sjetu.

zatvori