Srijeda, 15. svibnja 2024.

POČINJE SAF Zamljačanec: Još jedno izdanje bogatog likovnog festivala donosi nove i stare lokacije, iznenađenja i zanimljive murale

Street art festival i ove godine vraća se u Koprivnicu, a članovi Udruge Mamuze pripremili su iznenađenja, zabavu, druženje i još jedno izdanje bogatog likovnog festivala.

Maša Zamljačanec, članica Udruge Mamuze, najavila je što nas očekuje na ovogodišnjem izdanju festivala.

– Festival počinje danas u 16 sati i veselimo se što nam se vraća jedna domaća autorica. Regrutacija i animiranje, a onda i afirmiranje domaćih autora jedna je od važnijih misija ovog festivala od samog početka. Na kraju se pokazalo kako u Koprivnici postoji jako puno umjetnika koji su zainteresirani za ovakvu vrstu likovnog rada – kazala je.

Dodaje kako danas u FUNK-u počinje oslikavanje jednog od zidova, a sve se nastavlja već idući dan.

– Na zgradi Mačkovca u Kampusu oslikavanje počinje u subotu, a tijekom narednog tjedna družit ćemo se na nekim novim, ali i starim lokacijama u gradu. Jedna od tih novih lokacija je i zgrada Elektre. Tome se jako veselimo jer ćemo u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom napraviti mural koji će određenim malim detaljima upozoravati na sigurnost u prometu – ističe.

Prošle godine obilježena je 10. obljetnica Street art festivala, a kako nam kaže Maša, to je bio pravi mali jubilej.

Izvor: Street art festival (Facebook)

– Jubilej smo obilježili lijepim izdanjem festivala i jednom publikacijom na koju smo jako ponosni. Na nacionalnoj sceni naš je festival od prvog izdanja jako dobro poznat jer je od početka bio jedan od rijetkih ovakvog tipa. Taj trend u Hrvatskoj odmah smo uspjeli nekako zakačiti, što nam je jako drago. A drago nam je i što smo uspjeli prevaliti i dalje od ovih 10. i došli do 11. izdanja – navodi.

U 10. godina održavanja festivala napravljeno je gotovo 100 murala, a i puno je umjetnika prošlo kroz Koprivnicu.

– Ne znam tko ne bi bio ponosan na to, a i građani su imali super priliku svake godine družiti se s njima i vidjeti kako je to kada netko privremeno živi u njihovom gradu i ostavlja nešto što će možda trajno biti u javnom prostoru te na uživanje svima – kaže Maša.

Nakon 10 godina nije bilo teško krenuti dalje, a sam festival uvijek je imao opuštenu notu.

– Festival smo uvijek i reklamirali kao jedan od onih opuštenijih. Nikada nije bilo točne satnice jer je specifično kada se netko bavi likovnim stvaralaštvom i to radi više dana ovisno o vremenskim uvjetima. Ne možeš očekivati da će netko u osam ujutro krenuti na skelu i početi slikati – rekla je.

Iako su to u početku teško prihvaćali, kasnije su fleksibilnost prigrlili kao jednu od posebnosti i prednosti ovog festivala.

– Upravo zato na svojim društvenim mrežama, a poglavito na Facebook stranici, oglašavamo što se i gdje može pogledati i kada se nešto događa u realnom vremenu – kazala je.

Za sam kraj Maša je otkrila tko će sve biti dio ovogodišnjeg festivala.

– Tu su naravno naši volonteri koji svake godine pripremaju, pomažu i educiraju cijeli festival. Koprivničanke Hanu Belobrk i Teodoru Lukavski moći ćete pronaći u Kampusu, a idući tjedan nam se pridružuje i Mane Mai koji na specifičan način ostavlja poruke u javnom prostoru. Bit će tu još autora koji nam se iz godine u godinu vraćaju – navodi.

Spomenimo kako se festival počinje danas u 16 sati, a završava 22. rujna u 19 sati.

zatvori