Četvrtak, 9. svibnja 2024.

Nastavnice iz Srednje škole Koprivnica sudjelovale na Erasmus projektu u Poljskoj, tema je bila zdrav život i mentalno zdravlje

Nastavnice iz Srednje škole Koprivnica sudjelovale su na Erasmus+ projektu pod nazivom “Healthy Life, Healthy Mind!” koji se održavao u Poljskoj.

Kako navode iz škole, na projektu su sudjelovala 24 sudionika iz osam zemalja, a projekt su pripremili i vodili Katarzyna Schrager, predsjednica nevladine udruge CreActive u Varšavi, te Jasmin Prišć, volonter udruge i pedagog Srednje škole Koprivnica.

– Projekt je bio namijenjen ljudima koji rade s mladima i djecom te je obuhvaćao i sudionike koji nisu vezani uz školski sustav. Kroz 10 dana sudionici su poboljšavali vlastita znanja, vještine i sposobnosti vezane uz temu zdravog načina života kroz tri temeljne okosnice, zdravu i uravnoteženu prehranu, fizičku aktivnost i mentalno zdravlje. Primjenjivane metode rada uglavnom su bile neformalnog tipa te su se temeljile na aktivnom i iskustvenom učenju – kazali su.

Natalija Tomac Kelek, Sandra Stubičar i Petra Šimunić Jovanić činile su hrvatski tim, a to im je ujedno bilo i prvo Erasmus+ iskustvo.

– Ovo je bilo moje prvo sudjelovanje na Erasmus+ projektu i mogu reći da je u potpunosti ispunilo moja očekivanja. Na zanimljiv i dinamičan način prikazali su nam kako primijeniti formalne, ali i neformalne metode obrazovanja, debatirati o aktualnim temama te aktivno provoditi vrijeme. Radionice su bile osmišljene vrlo kreativno, a sudionicima sam vodila program vježbanja, odnosno tabatu. Naučene metode ću svakako integrirati u svakodnevni rad s mojim učenicima, ali i na satovima razredne zajednice kako bi im približila drugačije metode poučavanja – kazala je Natalija Tomac Kelek, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture.

Sandra Stubičar, nastavnica ekonomske grupe predmeta, naglasila je kako se kroz razne radionice prisjetila zaboravljenih načina formalnih i neformalnih metoda obrazovanja, ali i kako je naučila neke nove metode.

– Upoznali smo različite kulture, kuhinje, načine učenja i podučavanja. Kroz 10 dana naučili smo i kako se prilagoditi nepoznatim ljudima, toleranciji, suradnji i inkluziji. Metode koje sam stekla na projektu dobro će mi doći na satovima razrednika ili u nastavi prilikom podučavanja – rekla je.

Petra Šimunić Jovanović, nastavnica medicinske grupe predmeta, napomenula je kako ju je tema projekta privukla jer predaje zdravstvene predmete te je ostala iznenađena kvalitetom samog programa.

– Organizatori su smislili više kreativnih ideja za zanimljivo upoznavanje sudionika što je bio sjajan početak za daljnji grupni rad. Radionice na kojima smo radili obuhvatile su sve aspekte zdravog načina života te bih svaku od njih mogla iskoristiti u svom radu – kazala je te dodala kako bi se na slične projekte ponovno prijavila jer vjeruje da će joj nova iskustva uvijek pomoći u poslovnom, ali i privatnom životu.

Oragnizator projekta Jasmin Prišć istaknuo je kako je ovo treći po redu projekt koji je napisao i organizirao u suradnji s kolegicom Katarzynom iz Poljske, a sve je bilo izrazito izazovno.

– Unatoč izazovima, uspjeli smo ispuniti predviđene ciljeve i prenijeti naše znanje i ideje sudionicima koji su sjajno reagirali na aktivnosti i program projekta. Kroz ovaj projekt i ja sam mnogo toga naučio te usavršio svoje kompetencije kao voditelj ovakvog tipa projekta – dodaje.

Spomenimo kako je idući korak nakon projekta proces diseminacije, odnosno dijeljenja stečenih znanja i iskustava s ostalim članovima kolektiva ili zajednice.

– Vjerujemo kako će naše nastavnice stečena znanja primijeniti u radu s mladima unutar nastave te s time poboljšati svoj rad. Jasmin već priprema i sljedeće projekte na temu govora mrženje koji će se održati u siječnju 2024. godine u Poljskoj te projekt o rodno – spolnoj neravnopravnosti i društvenim problemima koji će se održati krajem veljače 2024. na Svetom Martinu na karipskom otočju – zaključuju iz škole.

zatvori