Subota, 26. listopada 2024.

Muzej grada Đurđevca sudionik projekta Etnografskog muzeja u Zagrebu

Muzej grada Đurđevca izabran je kao jedan od 12 sudionika Republike Hrvatske u projektu “Djeca oko nas – To je naše, na to smo ponosni”.

Projekt je realiziran u organizaciji Saveza društva “Naša djeca” Hrvatske te uz partnerstvo Etnografskog muzeja u Zagrebu, a bavi se odgojem i očuvanjem povijesnog, kulturnog i hrvatskog nacionalnog identiteta.

– Ovaj projekt rezultirao je završnom izložbom fotografija u Etnografskoj muzeju u Zagrebu, a na čijem je otvorenju prisustvovala i ravnateljica đurđevačkog muzeja Edita Janković Hapavel. Bila je to prilika vidjeti sve fotografije snimljenih lokaliteta fotografa i putopisca Saše Pjanića, koji je napravio izbor za izložbu – ističu iz Grada Đurđevca.

U suradnji s Osnovnom školom Đurđevac i članovima Kulturno-umjetničkog društva Petar Preradović, u organizacijskom timu bili su Edita Janković Hapavel, profesorica Kristina Benko Markovica i profesorica Monika Rupčić.

Najmlađi polaznici folklorne skupine pozirali su u narodnim nošnjama u Interpretacijskom centru Picokijade time ukazujući na značaj nematrijalne baštine, s naglaskom na Legendu o Picokima.

– Upravo su motivi Legende o Picokima u lego kockicama te tradicijsko ruho našli mjesto na odabranim fotografijama – pojasnila je Edita Janković Hapavel.

Katarina Bušić, muzejska savetnica u Etnografskom muzeju, naglasila je kako je cilj projekta predstavljanje bogatstva i različitosti kulturno-povijesnog nasljeđa pojedinih krajeva Lijepe naše.

Spomenimo kako nakon premijere izložbe u Etnografskom muzeju u Zagrebu, izložba će biti putujućeg karaktera po gradovima diljem države.

Slušaj uživo
zatvori