Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

IVANEČKI KRESOVI Pred nama je jedna od najstarijih podravskih manifestacija koja slavi folklorne običaje, tradiciju, pjesmu i ples

Pred nama su 34. po redu Ivanečki kresovi.

Manifestaciju zajednički organiziraju Općina Koprivnički Ivanec i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec čija nam je predsjednica Gordana Horvat rekla da je ta manifestacija najznačajnije i najstarije kulturno nasljeđe Koprivničkog Ivanca.

– Riječ je o jednoj od najstarijih podravskih manifestacija koja slavi folklorne običaje, tradiciju, narodne nošnje, pjesmu i ples. Ove godine imamo zaista bogate Ivanečke kresove. Nadam se da će nam što više ljudi doći u Koprivnički Ivanec – poziva Horvat.

Program počinje u subotu, 2. rujna u 17 sati mimohodom ulicama Koprivničkog Ivanca, a nastavlja se izložbom izvornog ivanečkog veza.

– Tomo Vrban će izložiti povijest Ivanečkih kresova kroz zadnjih 45 godina. Prije toliko je godina održana prva manifestacija, no u ratnim godinama nije bilo Ivanečkih kresova pa su ovo 34. po redu – objasnila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Nakon toga predstavit će se gostujuća i domaća folklorna društva čiji bi trebali nastupi početi u 18:30 sati pod šatorom iza društvenog doma u Koprivničkom Ivancu.

– Nastupit će KUD Toplice Varaždinske Toplice, HKUD Slavonija Jakšić, KUD Sveti Križ Začretje, KUD Mihovil Krušlin Šenkovec, KUD Moslavina Kutina, FS Đeram – Zajednica Mađara Grubišnog Polja i KUD Rudar Glogovac – dodala je Horvat.

Za svu djecu pripremljeni su besplatni napuhanci, a nakon programa slijedi zabava za sve posjetitelje uz Tamburaški sastav Frontmeni.

– Pozivam vas da budete naši gosti i da uživate u kulturi podravskog kraja, ali i šire – zaključila je Horvat.

Dodajmo da su pripremljeni sadržaji ususret i nakon samih kresova. Za večeras od 20 sati pod šatorom iza društvenog doma organizirano je tako prikazivanje filma za djecu Playmobile, dok će se u nedjelju od 20:30 u društvenom domu održati stand-up nastup Tina Sedlara.

Izvor: Općina Koprivnički Ivanec
zatvori