Srijeda, 22. svibnja 2024.

GRAD KOJI DIŠE Virovitica dobiva edukativni park ‘Čarobna šuma’

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Gradu Virovitici projekt “Grad koji diše – II. faza”.

Kako poručuju iz Grada Virovitice, riječ je o provedbi mjera prilagodbe definiranih Programom ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja te provođenju aktivnosti definiranih Akcijskim planom održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama na području grada Virovitice.

Projektom je planirano “ozeleniti” urbana i periurbana područja sadnjom pojedinačnih i grupnih stabala te drvoreda, dok će se na križanju ulice Ljudevita Gaja i Vinkovačke ulice izgraditi i park “Čarobna šuma”.

– Park će imati edukativnu svrhu te će biti prigodan za održavanje škole u prirodi i sličnih aktivnosti. U sklopu parka postavit će se i dvije drvene sjenice s ozelenjenim krovnim vrtom i ostalom urbanom opremom. Također, sva stabla koja će biti posađena imat će vreće za navodnjavanje u svrhu održivosti zbog ekstremnih klimatskih promjena – kazali su iz Grada Virovitice.

Projekt se provodi u suradnji s Razvojnom agencijom VTA i njegova vrijednost je nešto više od 215.000 eura, od čega je 80 posto sufinancirano Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Spomenimo kako se trenutno provodi projekt “Grad koji diše – I. faza” kroz koji će se u Virovitici tijekom ove i sljedeće godine posaditi više od 1.300 stabala.

zatvori