Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Župan održao kolegij s gradonačelnicima i općinskim načelnicima, razgovaralo se o imovinsko-pravnim odnosima s državom, natječajima za EU projekte, izmjeni prostornih planova…

Suradnja s jedinicama lokalne samouprave na visokoj je razini te očekujemo da i nadalje bude takva.

Kazao je uvodno koprivničko-križevački župan Darko Koren na kolegiju gradonačelnika i općinskih načelnika te zahvalio predstavnicima jedinica lokalne samouprave na odazivu.

– Imamo isti cilj, a to je ravnomjerni razvoj naših općina i gradova te ukupni razvoj županije. Važno je da se svi okupimo i čujemo s kakvim se izazovima susrećemo, odnosno pokušavamo riješiti probleme jer što god da se dobro napravi u nekoj od općina ili gradova, dobro je i za cijelu županiju. Moramo biti jedinstveni u našim naporima za boljitak života građana – dodao je.

Uime predstavnika jedinica lokalne samouprave obratio se saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota koji je zahvalio kolegama i Županiji na suradnji, a osvrnuo se i na točku dnevnog reda koja se odnosila na predstavljanje informacija o natječajima za projekte Europske unije.

– Županija je u posljednje vrijeme doista veliko gradilište, a uz kapitalne infrastrukturne projekte otvorene su i velike mogućnosti za jedinice lokalne samouprave za povlačenje europskih sredstava. Svi načelnici i gradonačelnici daju svoj doprinos i vrijedno rade na osiguravanju sredstava – kazao je.

Prva točka dnevnog reda odnosila se na informacije o neriješenim predmetima imovinsko-pravnih odnosa između Republike Hrvatske te općina i gradova s područja županije. Državna tajnica Sanja Bošnjak u svojoj je prezentaciji naglasila kako je u proceduri novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, a kojim se zbog ubrzavanja rješavanja brojnih predmeta predviđa decentralizacija.

Župan je tom prilikom naglasio kako je značajan dio takvih pitanja dosad riješen, odnosno da je u našoj županiji bolja situacija nego u nekim drugim županijama, no da je ipak potrebno ubrzati rješavanje preostalih predmeta.

Sljedeća točka dnevnog reda bila je vezana uz informacije o budućim natječajima sukladno objavljenim indikativnim godišnjim planovima objave poziva, a koju je predstavila ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA-e  Melita Birčić.

Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, predstavio je točku koja se odnosila na prijedlog jedinica lokalne samouprave za izmjenu i dopunu prostornih planova radi mogućnosti kategorizacije nekretnina za smještaj turista.

U obrazloženju je istaknuo kako bi jedinice lokalne samouprave trebale na predstavničkim tijelima donijeti odluke o izmjeni prostornih planova na svojim područjima kako bi se prilagodili trenutnom stanju.

Informacije o javnoj raspravi i donošenju Plana upravljanja Regionalnim parkom Mura-Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže za razdoblje od 2024. do 2033. prezentirala je Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Spomenimo kako su uz predstavnike jedinica lokalne samouprave sjednici u prostoru Županijske uprave prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, pročelnici županijskih upravnih tijela te ravnatelji županijskih ustanova.

zatvori