Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Svečano je u Hlebinama, načelnica Trnski: Planova je mnogo, želja za boljim i uređenijim životom u našem mjestu je naša nit vodilja

Općina Hlebine slavi svoj 30. rođendan, a u sklopu proslave Dana općine danas je u Društvenom domu u Hlebinama održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Hlebine.

Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine, na početku je zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji projekata u protekloj godini.

– Posebna zahvala ide zaposlenicima naše Općine koji su svojom marljivošću i požrtvovnošću proveli bezbrojne male i velike projekte kako bi nam svima život u našoj sredini bio ljepši i ugodniji. Čestitam vam Dan općine sa željom da naše hlebinsko zajedništvo koje se toliko puta potvrdilo i u ovoj godini i koje zaista nema granica, da naša suradnja na svim razinama od najmlađeg do najstarijeg žitelja bude plodonosna i pozitivna te da nas sve vodi ka zajedničkom cilju, a to je bolji, ljepši, sretniji život svih mještana u našoj općini – napomenula je.

Trnski je objasnila kako izvrsnost nikada nije slučajnost, već da je to rezultat visoke namjere, iskrenog truda, inteligentnog usmjeravanja, vještog izvođenja i vizije da se prepreke vide kao prilike. Dodala je kako je Općina među 20 najbolje ocijenjenih općina u Hrvatskoj te kako je najbolje je ocijenjena na području Koprivničko-križevačke županije.

– Budući da Općina Hlebine svake godine dobije odličnu ocjenu za transparentnost proračuna, ovo priznanje još je jedan dokaz dobrog i transparentnog rada svih njenih djelatnika. Na samom početku iskrena zahvala ide i svima koji su 7. kolovoza branili i obranili našu općinu od poplave odnosno pucanja nasipa na rijeci Dravi. Hvala svim udrugama, žurnim službama, Hrvatskim vodama, svakom pojedincu, svima koji su satima punili vreće i gradili protutlačne bunare kako ne bi došlo do pucanja nasipa – zahvalila je načelnica.

Trnski je podsjetila kako su Hrvatske vode raspisale javni poziv svim vlasnicima zemljišta uz nasip za otkup zemljišta za predviđene radove na tom području.

– Svjedoci smo da se u našoj općini radi više nego ikad. Pri samom je kraju projekt Aglomeracije čiji su nositelj KC Vode, a Općina sufinancira radove. U skorije vrijeme očekujemo asfaltiranje naših cesta oštećenih pri izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže. U protekloj godini naše projekte sufinancirali smo iz EU fondova, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Središnjeg državnog ureda za demografiju, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva kulture te sredstvima Koprivničko-križevačke županije – objasnila je.

Trnski je napomenula kako je završena i posljednja faza rekonstrukcije Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama i Društvenog doma Hlebine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Završila je rekonstrukcija interijera sportskog objekta Centrala koji koristi naš Nogometni klub Lipa. Rekonstruirana je i ograda našeg mjesnog groblja. Završena je i rekonstrukcija javne rasvjete na području cijele općine. U tijeku su radovi na županijskoj cesti od Hlebina prema Gabajevoj Gredi čiji je nositelj radova ŽUC Koprivnica, a Općina radove sufinancira s 25 posto. U tijeku je izgradnja pješačke staze u Ulici Krste Hegedušića – pojasnila je.

Načelnica je prisutne upoznala s otkupom građevinskog zemljišta uz Dječji vrtić Leptirić za izgradnju parkirališta, hodne staze i ograde.

– U tijeku je postupak javne nabave, dok bi radovi trebali završiti do kraja godine. Nakon završetka Aglomeracije započinjemo izgradnju preostalih pješačkih staza i asfaltiranja nerazvrstanih cesta. Do kraja ove godine planiramo u suradnji s našim DVD-om nabaviti vatrogasnu cisternu koja će zadovoljavati potrebe naših vatrogasaca. Nabavili smo dvije identične traktorske kosilice za NK Lipa i ŠRK Drava – poručila je Trnski.

Načelnica je ustvrdila kako Općina sufinancira rad Dječjeg vrtića za svu djecu polaznike, a veliku pozornost posvećuju i osobama treće životne dobi.

Snimio Valentino Štefanek.

– Planova je mnogo, želja za boljim, uređenijim životom u našem mjestu je naša nit vodilja i stremeći tom cilju ambiciozno grabimo naprijed – konstatirala je.

Trnski je objasnila kako će nastaviti sa svim do sada započetim projektima, a neki od njih su sufinanciranje stambenog zbrinjavanja mladih i mladih obitelji, rodiljine naknade, sufinanciranje kupnje bilježnica i radnih zadataka, božićnice za studente, financiranje prijevoza učenika nižih razreda iz Valentovca te škole plivanja, kao i financiranje članarine u Knjižnici čitaonici Fran Galović Koprivnica za sve mještane. Nastavila je kako se ide i s kupnjom božićnih paketa i isplatom uskrsnica za mještane u socijalnoj potrebi.

Spomenula je i da pomažu rad Turističke zajednice područja Središnja Podravina pa su postavili informativne turističke ploče, organizirali Katarinski sajam, paljenje adventskih svijeća.

– I dalje ćemo brinuti i sufinancirati rad svih naših udruga i društava: DVD Hlebine, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, NK Lipa, LU Lisica, ŠRK Drava, Gabajevčani mali ljudi velikog srca, ŠRK Hlebine, te raznih aktivnosti u dogovoru s PŠ J.Generalić i DV Leptirić – pojasnila je.

Načelnica je na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način uključeni i svojim radom i zalaganjem doprinose u bilo kojem segmentu društvenog, kulturnog, vjerskog ili gospodarskog života općine.

Mirko Perok, načelnik Općine Virje, istaknuo je kako su vidljivi znakovi rada u Hlebinama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Svakim danom u ovoj se općini stvaraju sve bolji uvjeti za život, a pogotovo će Aglomeracija donijeti kvaliteti svima koji ovdje žive i borave. U posljednje vrijeme zadesile su vas dvije velike nevolje; jedna je voda, a za drugu vjerojatno znate na što mislim… Međutim, vi ste svojim zajedništvom pokazali da možete to prebroditi, što ste činili i unazad posljednjih 30 godina. Želim vam od srca da i dalje nastavite s ovako dobrim radom – naglasio je Perok.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, iskazao je zadovoljstvo time što je u Hlebinama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Uvijek volim naglasiti da sam od svih općina najviše upravo u Hlebinama. Uvijek se ovdje nešto događa na kulturnom planu. Postojala je svojedobno jedna sintagma u ondašnjem ministarstvu koja se zvala “malo je veliko”, a upravo se ta sintagma može upotrijebiti ovdje i možemo se zapitati što je to zapravo malo, a što veliko. Smatram da to moramo sagledavati u kontekstu mogućnosti kojima se raspolaže, veličinom općine, proračuna i svega onoga što možete napraviti. Kad sve to stavimo u taj kontekst, onda baš i niste mali, onda ste vi velika općina i na tome vam treba čestitati – rekao je župan.

Darko Sobota, saborski zastupnik, čestitao je svim mještanima njihov dan.

Snimio Valentino Štefanek.

– Čestitam vam na podizanju standarda i na svim projektima koji su završeni i koji će tek biti završeni. Čestitam vam i na vašem spomenutom zajedništvu, posebice kod nedavnih poplava. Iskrene čestitke i svim kolegama načelnicima i stanovništvu iz ovog okruženja koji su zaista pokazali zajedništvo i da imamo jedno veliko podravsko srce – zaključio je.

Dodajmo kako su osim spomenutih, svečanoj sjednici prisustvovali brojni načelnici, predstavnici udruga te mnogobrojni drugi uzvanici.

 

Svečana sjednica Općine Hlebine

Objavljuje Drava.info u Utorak, 12. rujna 2023. 

zatvori